• Prima noapte de carantină le-a dat de lucru polițiștilor
  • Peste 1.132 de oameni au fost prinși după ora 23.00 fără declarație de proprie răspundere
  • Amenzile, date în numai câteva ore, sunt de aproape 300.000 lei.

Peste 1.100 de români nu au respectat interdicțiile privind deplasarea și au fost amendați de polițiști în prima noapte de carantină din România.

Potrivit Poliției Române, în intervalul orar 23.00 – 05.00, polițiștii din toată țara au acționat, alături de jandarmi și polițiști locali, pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19.

Au fost depistate 1.132 de persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.150 de amenzi, în valoare totală de 301.000 de lei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Din totalul acestora, 1.132 au fost aplicate pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea sau libera circulație, în valoare de 272.000 lei.

În conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu excepții motivate”, arată Poliția Română.

Practic, românii se pot deplasa în intervalul restricționat în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente. Sunt permise deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei. De asemenea, este permisă deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. Aceasta din urmă poate fi descărcată de aici.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.