• România a început campania de vaccinare pe 27 decembrie.
  • Avem vaccin, dar medicii nu se grăbesc să se vaccineze.
  • Pe 29 decembrie am primit a doua tranșă de vaccin, 140.400 de doze.
  • O parte din medicii care vor să fie imunizați nu se pot înscrie la vaccinare.
  • Bătrănii și bolnavii cronici cer să le fie redistribuit vaccinul rezervat medicilor.
  • 27 de cadre medicale au avut efecte adverse ușoare după vaccinare.
  • Cadrul legal pentru mai multe acțiuni din campanie nu este pregătit.
  • Ministerul Sănătății este responsabil de schimbarea strategiei de vaccinare.

Se împlinește o săptămână de când primul român a fost vaccinat. Speranța către o viață normală era în noi toți. Că ne vom vedea părinții și bunicii, că ne vom aștepta copiii în poarta școlii, că vom merge la restaurant. Că vom fi liberi!

Cu mare fast, camioanele cu speranță au fost întâmpinate de nume sus-puse. Raed Arafat, Valeriu Gheorghiță, Florin Cîțu și Vlad Voiculescu.
Toți au făcut recepția mărfii. Mii de doze care aveau menirea să ne schimbe viețile.

O săptămână de la primul vaccin din România

Mihaela Anghel, o tânără asistentă de la Institutul Matei Balş, a fost prima la vaccinare. N-a convis prea mulţi colegi că merită şă-şi strice planurile de vacanţă pentru asta. Numai 13.242 de cadre medicale s-au vaccinat până azi. O surpriză pentru o campanie de vaccinare atât de bine organizată.. pe hartie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Sunt foarte bucuros să vă spun că am aflat chiar astăzi, în discuţie, că deja intenţia de vaccinare este la un grad foarte mare. Se pare că deja persoanele informate din zona medicală doresc în proporţie de peste 80% să se vaccineze.”, spunea Klaus Iohannis.

Vccinul anti-COVID, lovit de refuzul unor medici

Lipsa de interes a celor care au acces prioritar la vaccinare e de neînțeles. Sunt oameni care au muncit cot la cot, în prima linie. Oameni care au văzut cât de necruțător este acest virus.

Am doi nepoţei, cea mai mică are şase luni, i-am văzut extrem de rar în perioada asta, rar, rar. Că tot timpul mai apărea câte un pacient pozitiv şi atunci trebuia să ne retestăm şi tot… ştiţi cum este… “mama, nu vii să ne vezi?”, “după ce fac din nou testarea”. Destul de greu.”, spune Elena Ciubotaru, asistentă, Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi.

Bolnavii cronici și doritorii, ignorați de autorități

Dar dacă doctorii nu vor să se vaccineze, de ce nu lăsăm bătrânii? Care au atât de mare nevoie de vaccin. Eugen Magla are 78 de ani şi s-ar vaccina și mâine, dacă ar putea.

Cât se poate de repede. M-aş bucura ca lucrul ăsta să se întâmple cât mai curând. Aş merge. Chiar la distanţe mai mari, dacă e posibil, ca să pot să realizez această protecţie împotriva coronavirusului. S-ar schimba în bine în sensul că n-aş mai avea această apăsare că pot să fac oricând boala.”, a explicat Euegn Magla, medic stomatolog.

Sunt 3,7 milioane de bătrâni de peste 65 de ani, în România. Aproape 17% din populaţia ţării. Odată cu ei, sau după ei, nu este clar precizat în strategie, cine se va vaccina. Poate cei peste patru milioane de bolnavi cronic, care cer asta.

Este important să ne vaccinăm, este important să o facem la timp, este important să nu mai răspândim virusul. Se ştie că pacienţii cronici sunt cei mai expuşi infectării şi putem deveni aacel vehicul de transport al virusului, deci vaccinarea este o mană cerească pentru noi, pacienţii cronici.”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Ministerul Sănătății poate schimba strategia de vaccinare

Putem repara lucrurile din mers. Nu am fi singura ţară care şi-ar schimba strategia rapid. Coordonatorul vaccinării, Valeriu Gheorghiţă, spune că ar exista discuţii pentru suprapunerea etapelor campaniei. Poate aflăm mâine, că tot se termină vacanţa.

„Ne dorim o accelerare a procesului de imunizare, să vaccinam în pararel persoanele din categoria principală de risc, care pot să dezvolte forme severe sau critice, adică persoanele care sunt rezidente în centrele medico-sociale, persoanele vârstnice, cu diazbilități, cu comorbidități multiple”, a explicar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Cadrul legal pentru mai multe acțiuni din campanie nu este pregătit

Dacă toate astea ar fi puse la punct, tot mai apare o problemă. Până acum, 27 de vaccinaţi au avut reacţii adverse. Uşoare, este drept!

Dar dacă se întâmplă ceva grav, nu avem cadru legislativ care să ne protejeze. Nici care să spună cum vor fi plătite cadrele medicale din centrele de vaccinare. Nici ca să reglementeze cheltuielile făcute în centrele de vaccinare din spitale.

În țara lui Cîțu, totul se face de azi pe mâine. În funcție de ce probleme mai apar. Asta dacă se face ceva…

Totalul vaccinărilor în prima săptămână de campanie, în România

  • Ziua 1 – 960
  • Ziua 2 – 1101
  • Ziua 3 – 712
  • Ziua 4 – 2.888
  • Ziua 5 – 4623
  • Ziua 6 – 1367
  • Ziua 7 – 1586
  • TOTAL – 13.242

Vaccin primit – 150.150 de doze
Vaccin folosit -13.242 de doze
Vaccin nefolosit – 136.908 de doze

Cum a decurs vaccinararea până la 31 decembrie, în Europa

Germania

  • Populație: 83.02 milioane de locuitori
  • Vaccinări 165.575

Polonia

  • Populație: 37.97 milioane de locuitori
  • Vaccinări 47.600

România

  • Populație: 19.41 milioane de locuitori
  • Vaccinări: 10.289