• Slovacia vrea să testeze cel puțin patru din cinci cetățeni
  • Slovacii au 13 milioane de teste antigen pentru 5,5 milioane de locuitori
  • Testarea organizată de premier este criticată de președinte

Slovacia este prima țară din lume care testează în masă. Nu este obligatoriu să te testezi, dar de luni, dacă ești prins pe stradă fără rezultatul unui test negativ poți fi amendat.

Slovacii fac teste rapide antigen, cu rezultat în 30 de minute. Dacă sunt pozitivi, sunt supravegheați de medicii de familie și stau izolati zece zile. Obiectivul slovacilor este să testeze 4 din 5 oameni, în condițiile în care curba infectării crește vertiginos.

„Nu există alternativă! Fie restricții dure, fie testare în masă“ , spune Ministrul Apărării din Slovacia.

Operațiunea de testare este organizată de armată. Este deja al doilea weekend de când se formează cozi în fața celor 5.000 de centre de testare. Președintele Kaputova critică testarea, spune că nu sunt suficiente cadre medicale, dar liderii europeni laudă inițiativa slovacilor.

Charles Michel, președintele Consiliului European: „Știm că vaccinurile nu vor rezolva totul imediat. Avem nevoie, în paralel, să facem testare și monitorizare mai eficientă.“

Deja Boris Johnson i-a cerut premierului slovac să îi împărtășească rezultatele testării. Sunt specialiști care spun că ar fi foarte greu ca metoda să fie aplicată în cazul țărilor mari, ar dura foarte mult.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ