• Danemarca devine prima țară din Uniunea Europeană care elimină restricțiile împotriva COVID-19.
  • Decizia a fost luată în urma recomandărilor autorităților specializate și este susținută de toate partidele politice.
  • Aproximativ 82% din populația Danemarcei este vaccinată cu schema completă.

Danemarca devine prima țară din Uniunea Europeană care elimină restricțiile împotriva COVID-19, a anunțat premierul țării scandinave, Mette Frederiksen.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care numărul internărilor în spital și al deceselor asociate variantei Omicron a rămas stabil.

„În această seară putem … regăsi zâmbetul. Avem vești incredibil de bune, acum putem elimina ultimele restricții privind coronavirusul în Danemarca. Guvernul a decis că nu mai trebuie să fie considerat o boală amenințătoare pentru societate.”, a declarat premierul Mette Frederiksen în cadrul unei conferințe de presă, conform Politico.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Decizia a fost luată în urma recomandărilor autorităților specializate din Danemarca, cu sprijinul tuturor partidelor politice. Ultimele restricții vor fi eliminate la data de 1 februarie.

„În ultimele săptămâni s-au înregistrat rate de infectare foarte ridicate, de fapt cele mai ridicate din întreaga pandemie. Prin urmare, poate părea ciudat și paradoxal faptul că acum suntem gata să renunțăm la restricții”, a completat Mette Frederiksen, premierul Danemarcei.

Anunțul vine în contextul în care o nouă subvariantă a Omicron, BA.2, se răspândește în Danemarca și determină o creștere a numărului de infecții, cu 46.000 de noi cazuri COVID-19 înregistrate ieri, 26 ianuarie.

Situația din Danemarca este că avem o diferență enormă între infecții și pacienții de la terapie intensivă, iar acest lucru se datorează în principal interesului mare al danezilor față de revaccinare. Acesta este motivul pentru care este sigur și corect să facem acest lucru acum”, a spus adăugat și Magnus Heunicke, ministrul Sănătății.

Aproximativ 82% din populația Danemarcei este vaccinată cu schema completă. Jumătate dintre aceștia s-au vaccinat și cu a treia doză, potrivit autorităților locale.