• Indonezia a adoptat, marți, o lege privind abuzurile sexuale.
  • Noua lege privind actele penale de violență sexuală face ca Indonezia să fie printre primele națiuni cu majoritate musulmană care au o lege dedicată infracțiunilor sexuale, care, în general, a fost considerată o chestiune privată.
  • Unele partide islamiste și grupuri religioase au blocat procesul legislativ în ultimii șase ani, susținând că noua lege va promova sexul extraconjugal și homosexualitatea.

Indonezia, unde trăiește cea mai mare populație musulmană din lume, a adoptat, marți, o lege privind abuzurile sexuale, marcând o victorie pentru grupurile de femei și pentru președintele, Joko Widodo, după ani de opoziție din partea conservatorilor religioși.

Noua lege privind actele penale de violență sexuală face ca Indonezia să fie printre primele națiuni cu majoritate musulmană care au o lege dedicată infracțiunilor sexuale, care, în general, a fost considerată o chestiune privată.

Unele partide islamiste și grupuri religioase au blocat procesul legislativ în ultimii șase ani, susținând că noua lege va promova sexul extraconjugal și homosexualitatea.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Jokowi, așa cum este cunoscut președintele, a făcut ultimul efort pentru adoptarea legii ca răspuns la îngrijorarea tot mai mare a opiniei publice cu privire la lipsa de despăgubiri legale pentru cazurile de abuz sexual, multe dintre ele apărute în timpul pandemiei.

Noua lege permite luarea de măsuri imediate în cazurile raportate de hărțuire sexuală pe baza unei singure dovezi, față de cerința actuală de trei dovezi, a declarat Willy Aditya, vicepreședinte al corpului legislativ al parlamentului.

„Acesta este un mare pas înainte pentru noi. Este singura lege care oferă protecție pentru victimele abuzurilor sexuale și, de asemenea, oferă sprijin pentru procesul de vindecare a acestora”, a declarat, luni, într-un interviu telefonic.

Legea a fost adoptată de parlament după ce a obținut sprijinul tuturor facțiunilor, inclusiv al Partidului Justiției Sociale islamiste, care, anterior, a fost un puternic oponent al legislației.

Violența împotriva femeilor a urcat cu peste 50%, în Indonezia, în 2021, ajungând la 338.496 de cazuri, potrivit datelor compilate de Comisia Națională privind violența împotriva femeilor. Comisia a primit peste 3.800 de rapoarte de abuz, anul trecut, în creștere de la aproape 2.400 în 2020, a precizat grupul, în raportul său anual, publicat în martie.

Colectarea datelor a fost întreruptă în primul an al pandemiei, ceea ce înseamnă că, în anul 2020, cazurile au fost probabil mai mari decât cele raportate pentru anul respectiv, potrivit comisiei.

„Bănuim că întreruperile cauzate de pandemie au contribuit, de asemenea, la saltul numărului de cazuri raportate anul trecut, deși este dificil să afirmăm, cu încredere, acest lucru fără o investigație amănunțită”, a declarat Andy Yentriyani, șefa Comisiei naționale privind violența sexuală împotriva femeilor.

Aceste cazuri l-au determinat pe Ministrul Educației, Culturii, Cercetării și Tehnologiei din Indonezia, Nadiem Makarim, să ia măsuri mai directe împotriva hărțuirii sexuale.

În noiembrie, el a emis un decret ministerial pentru a-i proteja pe studenții universitari de infracțiunile sexuale, o măsură care a fost salutată de susținătorii legii privind abuzurile sexuale, dar criticată de aceleași partide și grupuri religioase care s-au opus, de-a lungul timpului, acesteia.