• Comisia Europeană a transferat României 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare.
  • 800 de miliarde de euro vor fi furnizate statelor membre ale Uniunii Europene pentru investiții și reforme.
  • România va investi pentru a transforma economia și societatea în diverse domenii, scrie ZF.

Joi, Comisia Europeană a transferat României 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare. Mecanismul de redresare și reziliență se află în centrul instrumentului NextGenerationEU, care va furniza 800 de miliarde de euro pentru a sprijini investițiile și reformele în toate statele membre ale Uniunii Europene.

În România, Mecanismul de redresare și reziliență finanțează investiții și reforme care ar putea transforma profund economia și societatea acestei țări, printre acestea numărându-se: investiții de 3,9 miliarde de euro în modernizarea infrastructurii feroviare, 1,5 miliarde EUR pentru digitalizarea administrației publice, investiții în consolidarea rezilienței economice și sociale.

„Lucrăm pentru a folosi banii din PNRR în beneficiul românilor! Alături de construcția bugetului pe 2022, care este principalul efort al momentului pentru echipa de la Ministerul Finanțelor, o altă prioritate este folosirea banilor din PNRR. Deja o primă tranșă de 1,8 miliarde de euro din granturi a intrat în conturile BNR, va urma destul de repede și un avans pentru partea de împrumuturi. Trebuie să punem rapid acești bani la treabă în folosul comunităților din întreaga țară!”, a transmis ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Mă bucur că România primește prima tranșă de 1,8 miliarde EUR în cadrul NextGenerationEU. Acesta este un pas important pentru implementarea măsurilor cuprinse în planul de redresare și reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde EUR. Salut reformele și investițiile care facilitează dubla tranziție verde și digitală. Fondurile europene vor contribui la modernizarea sistemului de sănătate și la consolidarea administrației publice din România”, transmite președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.