• Primarii de municipii au propus un proiect de lege pentru a se uni cu comunele vecine.
  • La Buzău va avea loc un referendum pe 26 septembrie.
  • Boc spune că vor fi avantaje pentru comunele care se unesc cu orașele.
  • Cîțu e de acord cu reforma, mai ales dacă vin bani europeni.

Primarii de municipiu vor unirea cu comunele vecine. Proiectul nu este nou, Emil Boc a încercat să facă asta de când era premier, dar nu a reușit. Testarea soluției extinderii orașelor va avea loc la Buzău, unde va fi un referendum pentru asta, pe 26 septembrie. Și la Oradea a avut loc un referendum, care a eșuat.

Constantin Toma, primarul Buzăului: „Ne trebuie suprafață, orașul se sufocă, 62% din angajații din tot județul Buzău lucrează în Buzău, peste 70% din Produsul Intern Brut al Buzăului se face în municipiul Buzău. Riscăm să devenim un oraș dormitor. Am pregătit și comunitatea din Țintești și pe cea din Buzău, vom face și o campanie de infromare”

Emil Boc, șeful asociației municipiilor din România spune că, atunci când se vor uni cu orașele, comunele nu își vor pierde identiatea și vor avea mai multe avantaje.

Emil Boc, primarul Clujului: „Pentru perioada până în 2024, dacă se realizează unitatea dministrativă între municipiul Buzău și o comună limitrofă, viceprimarul acelei comune devine până în 2024 de drept viceprimar al municipiului, cele două consilii funcționează până în 2024, după care sunt noi alegeri și se intră în tipar normal”

Primarii au luat reforma administrației în propriile mâini, dacă guvernanții o tot amână. Codul administrativ actual este din anul 1968. Au trecut 30 de ani de la revoluție și încă nicio schimbare. E drept că o adevărată reformă a administrației cere mult timp, proceduri și bătaie de cap. E mai simplu să apelam la aceste soluții, dacă le cere populația, spune premierul.

Florin Cîțu, prim-ministru: „Este doar o formă, este nevoie de modificarea legislației în vigoare. Am văzut ce se întâmplă și cu primarul care vine coluntar, el devine viceprimar. Sunt câteva detalii pe care le vom mai discuta. Dar, ca principiu, am spus că sunt de acord”

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI