Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind intervenţia în cazul apariţiei de urşi în comunităţi umane pasează responsabilitatea în plan local, consideră primarul din Braşov, Allen Coliban, membru USR PLUS.

OUG privind urşii prevede, între altele, acţiuni ce pot merge de la simpla alungare a ursului, până la relocare şi chiar împuşcare, în funcţie de gravitatea situaţiei. Modalitatea de intervenţie va fi decisă de o echipă operativă condusă de primar.

Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, a atras atenţia, la RFI, că OUG privind urşii ridică mai multe probleme.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

„O privesc ca pe o pasare a responsabilităţii către nivelul local, unde de altfel există şi presiunea şi lucrul acesta poate genera nişte probleme mari pe termen lung. Imaginaţi-vă o celulă de criză formată dintr-un primar, un vânător, un medic veterinar şi un jandarm, care se trezesc faţă în faţă cu un urs şi trebuie să ia pe loc o decizie. Din punctul meu de vedere, modul în care se pasează această decizie nu este suficient detaliat şi nu ni se dau suficiente instrumente, astfel încât să ne asigurăm că gestionarea speciei urs şi a interacţiunilor dintre populaţie şi specie se face într-un mod corect, într-un mod coerent, într-un mod unitar la nivelul ţării”, a spus primarul Brașovului.

El precizează că „în relaţia cu CE şi cu normele internaţionale, ministerul este cel responsabil, ca reprezentant al statului român pe acest domeniu. Ministerul şi Academia luau până acum astfel de decizii. Iată că acum, aceste decizii se trec în mâna unor oameni care nu întotdeauna sunt calificaţi şi nu au expertiza profesională să ia aceste decizii”.