• Primarul Constanței a părut că ezită să schimbe numele străzii Ion Antonescu
  • Ambasadorul Israelului: Antonescu a fost declarat vinovat de crime de război
  • Comuna 1 Decembrie de lângă București deja a schimbat numele unei străzi

Primarul Constanței e pus la zid după ce a părut că ezită să schimbe numele străzii Ion Antonescu din orașul lui.

Vergil Chițac a spus că există „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse” în jurul rolului jucat de mareșal în istoria României.

„Vom mobiliza comunitatea locală de istorici sau oameni din mediul academic și totodată cetățenii de pe strada respectivă pentru a avea o notă fundamentată cât mai bine. După ce ne facem temele va fi redactat un proiect de hotărâre de consiliu local cu această fundamentare”, a spus Alin Vintilă, ofiţerul de presă al Primăriei Constanţa, pentru Aleph News.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

David Saranga, ambasadorul Israelului în România, i-a transmis însă lui Chițac faptul că nu există nicio incertitudine: „În 1946, Ion Antonescu a fost anchetat și găsit vinovat pentru crime de război de către Tribunalul Poporului. (…) Criminalii Holocaustului, dar și cei care sunt simpatizanți ai mareșalului Ion Antonescu, ai Mișcării Legionare, ori cei care instigă la ură nu trebuie tolerați de societate”, a scris ambasadorul pe Facebook.

În comuna 1 Decembrie, de lângă București, lucrurile s-au rezolvat mai rapid. Strada Ion Antonescu a devenit strada Biruinței. Locuitorii sunt însă nervoși că nimeni nu i-a consultat.