• Administrația municipală din Kabul, capitala Afganistanului, le-a cerut femeilor angajate să rămână acasă și să vină doar cele care au fost angajate să facă o muncă care nu poate fi îndeplinită de către bărbați, precum toaletele pentru femei.
  • Această măsură se adaugă la noile limitări ale talibanilor.
  • Talibanii au impus noi restricții femeilor și fetelor, declanșând proteste.
  • Primarul interimar al Kabulului a mai declarat că munca lor va fi făcută acum de bărbați.

Decretul, emis duminică de primarul interimar al Kabulului, Hamdullah Nohmani, interzice efectiv femeilor să lucreze în administrația capitalei afgane. Potrivit declarației, curățarea toaletelor pentru femei este una dintre singurele profesii pe care femeile le pot întreprinde pentru administrația de la Kabul, scrie CNN.

Sute de femei au fost concediat ca urmare a directivei. Potrivit lui Nohmani, municipalitatea are 2.930 de angajați, femeile reprezentând 27% din forța de muncă.

După preluarea conducerii țării de către talibani luna trecută, femeile și fetele din Afganistan se tem de metodele lor extremiste. În ciuda promisiunilor repetate că drepturile femeilor vor fi respectate, restricția privind femeile angajate guvernamentale este cea mai recentă dovadă că perioada de independență de 20 de ani se apropie de sfârșit.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Femeile au fost obligate să renunțe la profesiile lor în unele regiuni de la preluarea puterii de către talibani. De asemenea, au existat limitări ale educației fetelor și femeilor, iar femeile au fost complet excluse din noua administrație dură a țării.

Între 1996 și 2001, când talibanii erau în control, le-au interzis femeilor și fetelor să meargă la școală sau să muncească, le-au interzis să plece singure din casă și le-au obligat să-și acopere întregul corp.

„Inițial le-am permis tuturor să fie prezenți la îndatoririle lor la timp, dar apoi Emiratul Islamic a decis că este necesar ca de ceva timp munca lor să înceteze”, a afirmat Nohmani, în timp ce folosea numele oficial al talibanilor. „Atunci am permis doar acele femei de care aveam nevoie, mă refer la locuri de muncă pe care bărbații nu le puteau face sau care nu sunt treaba unui om… De exemplu, există toalete publice pentru femei în bazaruri.”

Nohmani a mai declarat că munca lor va fi făcută acum de bărbați și „până când situația va ajunge la o stare normală, le-am cerut să rămână acasă”.

Femeile sunt revoltate și au protestat de zile întregi în Afganistan

Activiștii pentru drepturile femeilor au cerut ca talibanii să le respecte drepturile femeilor și să le acorde dreptul la educație și la muncă în administrația statului. Nohmani a făcut declarații în exact aceeași zi.

Doamnele au mărșăluit în fața fostului sediu al Ministerului afgan al Afacerilor Femeilor din Kabul. Potrivit unui nou semn pus afară și observat vineri de o echipă CNN la fața locului, această structură găzduiește acum Ministerul talibanilor pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului.

Partidul Mișcarea pentru Schimbare

Partidul Mișcarea pentru Schimbare, o mișcare a societății civile pentru femei condusă de Fawzia Koofi, fost legislator afgan, negociator pentru pace și militant pentru drepturile femeilor, a organizat marșul de duminică.

„Talibanii în timpul și înainte de negocieri au declarat în declarațiile lor că femeile au dreptul să muncească și să studieze în conformitate cu legislația islamică, dar astăzi ceea ce se întâmplă în Afganistan este împotriva promisiunilor făcute de talibani și împotriva valorilor islamice”, a declarat Koofi prin intermediul unei conferințe web din afara Afganistanului. „Cum interzici unei generații să citească și să scrie, nu este o chestiune socială faptul că grupului de oameni i se interzice să studieze, să dea viață și libertate.”

Talibanii au impus noi restricții femeilor și fetelor, declanșând protestul. Ministerul afgan de Finanțe, controlat de talibani, a trimis în urmă cu o săptămână o scrisoare prin care le cere lucrătoarelor să nu se întoarcă la muncă „până când nu se va aranja un mediu de lucru adecvat”.

Profesoarele și elevele nu sunt lăsate să participe nici la cursuri

De asemenea, Ministerul Educației a emis vineri un ordin prin care elevii de gimnaziu și instructorii bărbați să se prezinte sâmbătă la sălile de clasă. Elevele nu au fost menționate în declarație, stârnind îngrijorarea că fetelor le-ar putea fi din nou excluse de la liceu.

Talibanii, pe de altă parte, au contestat faptul că femeilor afgane li se va interzice accesul în școlile secundare, afirmând că trebuie să stabilească un „sistem de tranzit sigur” pentru elevele de sex feminin înainte de a le permite să revină la cursuri.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat sâmbătă pentru CNN că femeilor li se va permite să studieze. „Există anumite reguli în timpul orei lor de curs care trebuie respectate pentru ca acestea să poată fi sigure și sănătoase”, a menționat el.

Potrivit înțelegerii de către talibani a legii șaria, Mujahid a reafirmat remarcile talibanilor anterioare, adăugând: „Suntem dedicați drepturilor femeilor”.

Cu toate acestea, activistul Koofi a declarat că acțiunile talibanilor de până acum arată că „încă nu cred în drepturile femeilor” și a îndemnat comunitatea internațională și Organizația Națiunilor Unite să încurajeze talibanii să-și inverseze poziția dură.

„Astăzi auzim că fetele nu au voie să primească educație, ușile birourilor sunt închise în fața lor, nu există femeie reprezentantă în conducerea politică”, a afirmat ea. „Ei ar trebui să știe că numai prin respectul și participarea femeilor, ele pot trăi în pace și în această lume.”