• Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunțat că dorește să mențină inelele olimpice pe Turnul Eiffel.
  • Decizia a stârnit controverse, unii parizieni sprijinind inițiativa, în timp ce alții, inclusiv activiști pentru patrimoniu, consideră că păstrarea inelelor ar „pângări” monumentul emblematic al orașului.
  • Hidalgo a menționat că inelele actuale, care cântăresc 30 de tone, vor fi înlocuite cu o versiune mai ușoară.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declanșat o dezbatere aprinsă declarând că dorește să păstreze inelele olimpice pe Turnul Eiffel după încheierea Jocurilor de Vară, scrie BBC.

„Decizia îmi aparține și am acordul CIO [Comitetul Internațional Olimpic]”, a declarat ea ziarului Ouest-France în weekend. „Deci da, ele [inelele] vor rămâne pe Turnul Eiffel”, a adăugat ea.

Unii parizieni au sprijinit mutarea, dar alții – inclusiv militanți pentru patrimoniu – au declarat că este o idee proastă și că ar „pângări” monumentul emblematic al capitalei franceze.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

Cele cinci inele – late de 29m, înalte de 15m și cântărind 30 de tone – au fost instalate pe Turnul Eiffel înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, pe 26 iulie, și ar fi trebuit să fie demontate după ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice, pe 8 septembrie.

Cu toate acestea, Hidalgo a declarat că dorește să păstreze inelele împletite de albastru, galben, negru, verde și roșu, simbolizând cele cinci continente. Ea a adăugat că inelele actuale – fiecare măsurând 9m în diametru – sunt prea grele și vor fi înlocuite cu o versiune mai ușoară la un moment dat.

Primarul socialist a mai afirmat că „francezii s-au îndrăgostit din nou de Paris” în timpul Jocurilor și că dorește ca „acest spirit festiv să rămână”. Unii parizieni, precum și vizitatori ai capitalei franceze l-au susținut pe primar.

Turnul Eiffel a fost construit în 1889 pentru Expoziția Mondială. Turnul cu zăbrele din fier forjat a fost inițial foarte criticat de artiștii și intelectualii parizieni, dar acum este considerat de mulți drept simbolul „Orașului Luminii”.

Hidalgo, care conduce Parisul din 2014, este cunoscută pentru reformele sale îndrăznețe – și uneori controversate. În timpul mandatului său, multe străzi din oraș, inclusiv malurile Senei, au fost pietonalizate.

Citește și