• Sâmbătă, de la ora 14:00, premierul Florin Cîțu, a făcut primele declarații de presă după izbucnirea scandalului privind cele două zile de închisoare din SUA, la care a fost condamnat în urmă cu 20 de ani.
  • Florin Cîțu: „Nu i-am adus în discuție domnului Klaus Iohannis acest incident. Nu am considerat relevant”.
  • Florin Cîțu: „Nu m-am gândit niciun moment să-mi dau demisia. Avem o guvernare pe care trebuie să o ducem la capăt”.
  • Florin Cîțu: „A trebuit să-mi vând mașina și m-am și împrumutat. Mașina a costat undeva la 1500 de dolari, era o mașină veche”.
  • Florin Cîțu: „Nu mai știu dacă am avut cătușe la mâini, dar am respectat toate procedurile legale”.
  • Florin Cîțu: „Nu știu dacă am raportul toxicologic. O să-l caut. Nu știu ce scrie în el. Era vorba exclusiv despre alcool”.

Florin Cîțu a deschis conferința de presă cu declarații despre condamnarea din SUA de acum 20 de ani. Premierul României a fost chestionat de jurnaliști, iar la întrebarea Ioanei Răduca, jurnalist Aleph News, despre raportul toxicologic și despre informațiile care s-ar afla în acesta, premierul României a declarat că nu știe ce scrie în el și că îl va căuta. Deși Florin Cîțu nu știe ce scrie în raportul său toxicologic, a declarat că este sigur că acesta conținea date „exclusiv despre alcool”.

Florin Cîțu: „După ultima întâlnire a Coaliției am avut mai multe propuneri pentru rectificarea bugetară. În ultimele două zile am refăcut propunerea. Am văzut că a rămas în discuție ce am făcut în urmă cu 20 de ani în SUA.

Știți foarte bine că în România, în legislație, pentru demnitari nu se face cerere pentru ORNISS. Avem acces la aceste informații fără a face cerere. Nu i-am adus în discuție domnului Klaus Iohannis acest incident.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Nu m-am gândit niciun moment să-mi dau demisia. Avem o guvernare pe care trebuie să o ducem la capăt. Un eveniment care s-a întâmplat acum 20 de ani, pe care îl regret, nu are nicio implicație”, a mai spus Florin Cîțu.

„Poate ar fi trebuit să-i amintesc președintelui despre acest incident, dar nu am considerat relevant”, a adăugat Florin Cîțu.

Florin Cîțu, despre cum a trăit condamnarea din SUA

„Este un moment pe care nu vrei să ți-l aduci aminte. Este o situație prin care nu am mai trecut. Era o sâmbătă, 3 decembrie, fusese ziua cred că a colegului meu de cameră, de acolo veneam. Știu că am băut cât să depășesc limita legală. Cred că am băut bere. Nu pot să duc 7-8 beri. Am recunoscut imediat că am consumat băuturi alcoolice. Am stat conform procedurii din statul Iowa. Din ce îmi aduc aminte, nu au fost 48 de ore, dar am respectat toată legislația, toate recomandările. A trebuit să-mi vând mașina și m-am și împrumutat”, a spus Florin Cîțu.

Aici vorbim despre două sisteme juridice diferite. Ceea ce am făcut eu a fost delict, a fost contravenție. La ei există doar lege penală. Am spus că este contravenție pentru că în SUA nu am avut niciodată niciun drept restricționat”, a explicat Florin Cîțu.

Întrebat cât a costat mașina pe care a vândut-o pentru a-și plăti amenda, Florin Cîțu a spus că costat „undeva la 1500 de dolari, era o mașină veche”.

Florin Cîțu, despre dosarul din 2008 din Iowa

„În 2008 eram în România. Nu am achitat nicio sumă de 100 de euro. Nu mai știu dacă am avut cătușe la mâini, dar am respectat toate procedurile legale.

Nu știu dacă am raportul toxicologic și dacă era confidențial, cred că erau date medicale. Alcoolemia cred că era trecută în documentul pe care l-ați prezentat dumneavoastră.

Să văd mai întâi ce e acolo. Nici nu știam, acum am aflat de la dumneavoastră”, a spus Florin Cîțu.