Primul contingent de 70 de militari români s-a întors din Afganistan. La ce misiuni au participat?

  • Militarii au aterizat pe Baza 90, cu o aeronavă C17 Globemaster III.
  • În Afganistan sunt 600 de soldați români, în prezent.
  • Planul de retragere se încheie 11 septembrie 2021.
  • În 20 de ani, 30.000 de soldați români au participat la misiunile din Afganistan.
  • A început exercițiul NATO Steadfast Defender 21.
  • La exercițiu participă militari din 18 state membre, inclusiv România.

Militarii români se întorc din Afganistan. Primul contingent de 70 de soldați a ajuns la Baza 90 din București, cu o aeronavă C17. 600 de militari români sunt acum în Afganistan. Planul de retragere se încheie în septembrie.
România este prezentă acolo încă din anul 2002. 30.000 de soldați români au participat până acum la misiunile din Afganistan.

Potrivit Ziarului Financiar, România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat.

În ianuarie 2001, primele efective de militari români – un pluton de poliţie militară, o aeronavă C130 Hercules şi ofiţeri de legătură au fost dislocaţi în Afganistan, în cadrul operaţiei ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operaţii Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de Al Doilea Război Mondial.

Din 2002 şi până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC.