• La Budapesta a avut loc întâlnirea trilaterală dintre premierul maghiar Viktor Orbán, omologul său polonez Mateusz Morawiecki și Matteo Salvini, liderul partidului italian de dreapta, Liga
  • Unul dintre motivele organizării întâlnirii a fost faptul că pe 18 martie partidul maghiar Fidesz a părăsit Partidul Popular European din Parlamentul European
  • „Europa nu poate fi un dictat al celor mai puternici”, a declarat premierul polonez.

Pe 18 martie, partidul maghiar Fidesz a părăsit puternicul Partid Popular European din Parlamentul European, familia politică de centru-dreapta care include și Uniunea Creștin-Democrată din Germania. Premierul ungar Viktor Orban a spus atunci că Ungaria, Polonia și Italia vor încerca să reorganizeze dreapta europeană.

Ieri a avut loc la Budapesta întâlnirea dintre liderii conservatori-naționaliști din Ungaria și Polonia și Liga italiană de dreapta, care au discutat despre o alianță despre care speră că ar putea schimba echilibrul de putere în Parlamentul European, scrie The Financial Times.

Spre un nou echilibru de forțe

„Vrem o renaștere europeană”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei, după finalizarea întâlnirii, adăugând că următoarea întâlnire va avea loc probabil peste o lună, la Varșovia.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

„Aceasta este cea mai întunecată perioadă [din Europa] de după cel de-Al Doilea Război Mondial”, a spus Matteo Salvini, liderul Ligii italiene anti-imigrație, adăugând că „elita de la Bruxelles” nu este în măsură să abordeze provocările actuale.

Dacă cei trei politicieni vor putea atrage suficient sprijin din partea tuturor celorlalte partide de dreapta, alianța lor ar putea deveni al doilea cel mai mare bloc din Parlamentul European.

O campanie de unire a partidelor „suveraniste” a avut loc și înaintea alegerilor din 2019, sub conducerea fostului consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon, dar nu a avut roade după ce Liga italiană, partidul polonez Lege și justiție (PiS) și Fidesz din Ungaria au rămas în alianțele lor separate. Dar demisia lui Orban din PPE a redeschis această dezbatere.

Jacek Saryusz-Wolski, un eurodeputat PiS, a declarat că disponibilitatea PiS de a consolida forțele de dreapta ale parlamentului s-a născut, în parte, din nemulțumirea față de modul în care Comisia Europeană a tratat Polonia în timpul disputelor dintre Varșovia și Bruxelles, apărute în urma unei reforme judiciare poloneze, pe care Comisia o consideră o amenințare la adresa statului de drept. Miercuri, comisia a cerut instanței superioare a UE să suspende unele dintre reformele Poloniei.

„Am fost loviți atât de mult, încât vom face tot ce este nevoie pentru a fi puternici și pentru a rezista”.

Decizia reală cu privire la dorita alianță va fi luată la Varșovia, a spus Daniel Hegedüs, reprezentant al Europei Centrale la Fondul German Marshall.

„Suntem aici pentru a construi ceva durabil”

PPE „se pare că s-a angajat într-o cooperare pe termen lung cu stânga europeană, iar Democrația Creștină nu are o reprezentare reală astăzi, în Europa”, a spus Orban. „Respingem geometria ridicolă că dreapta are doar extreme, în timp ce stânga are doar un centru”, a adăugat premierul maghiar.

Sursă: Profimedia

Prioritățile noastre sunt cooperarea transatlantică și integrarea europeană aprofundată, respectând suveranitatea națională și valorile tradiționale”, a spus premierul Poloniei, Morawiecki, potrivit Poland In.

Integrarea europeană se poate dezvolta în continuare, dar nu trebuie să neglijăm rădăcinile din care pleacă acest proces”, a adăugat el.

Sursă: Profimedia

Potrivit lui Matteo Salvini, fiecare țară europeană merită respect și „niciodată, niciun stat membru nu va fi șantajat”.

Fiecare țară ar trebui să aibă dreptul să-și urmeze propria cale, deoarece nu există nicio organizație care să aibă competența să decidă cine este democrat și cine nu”, a afirmat el.

Suntem aici pentru a construi ceva durabil”, a adăugat politicianul italian.