• California ar putea deveni primul stat care îi va plăti pe dependenții de droguri pentru a nu se mai droga.
  • Guvernul federal face acest lucru de ani de zile cu veteranii din armată.
  • Un program care să acopere 1.000 de persoane ar putea costa doar 286.000 de dolari.

California ar putea deveni primul stat american care îi va plăti pe dependenții de droguri pentru a nu se mai droga, relatează The Independent.

Frustrați de creșterea necontrolată a numărului de decese cauzate de supradoze de droguri, autoritățile californiene încearcă ceva radical: vor ca statul să fie primul care să plătească oamenii pentru a rămâne sobri.

Guvernul federal face acest lucru de ani de zile cu veteranii din armată, iar cercetările arată că aceasta este una dintre cele mai eficiente modalități de a-i face pe oameni să renunțe la consumul de droguri precum cocaina și metamfetamina, stimulente pentru care nu există tratamente farmaceutice disponibile.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Funcționează în felul următor: Oamenii primesc mici stimulente sau plăți pentru fiecare test de droguri negativ pe o perioadă de timp. Majoritatea persoanelor care finalizează programul de tratament fără niciun test pozitiv pot câștiga câteva sute de dolari.

Se numește „gestionare a situațiilor neprevăzute”, iar guvernatorul Gavin Newsom a cerut guvernului federal permisiunea de a folosi banii din impozite pentru a o plăti prin intermediul Medicaid, programul comun al statului și al guvernului federal de asigurări de sănătate pentru persoanele defavorizate și cu handicap, care acoperă aproape 14 milioane de persoane din California.

Între timp, o propunere similară este în curs de examinare în legislativul californian controlat de democrați. Aceasta a trecut deja de Senat fără opoziție și este în curs de examinare.

Cât ar costa depinde de numărul de participanți. Un program care să acopere 1.000 de persoane ar putea costa doar 286.000 de dolari, o nimica toată în bugetul total al Californiei de peste 262 de miliarde de dolari.

California, la fel ca cea mai mare parte a țării, s-a confruntat cu abuzul de opioide, inclusiv medicamente precum analgezicele eliberate pe bază de rețetă și heroina. Dar decesele prin supradozaj cauzate de stimulente în California aproape că s-au cvadruplat între 2010 și 2019, iar problema s-a agravat și mai mult de atunci.

În timp ce opioidele au la dispoziție mai multe tratamente farmaceutice pentru a-i ajuta pe oameni să se dezintoxice, nu există niciunul pentru stimulente precum metamfetamina și cocaina, lăsându-i adesea pe oameni să se bazeze pe propria voinţă pentru a renunța la viciu.