Principalul consilier al defunctului Papă Benedict al XVI-lea va primi o nouă funcție

Papa Francisc va decide în zilele următoare asupra unui nou rol pentru arhiepiscopul german Georg Gaenswein, un critic al suveranului pontif care a fost pe termen lung consilierul principal al predecesorului său Benedict al XVI-lea, a declarat Gaenswein. Gaenswein a făcut acest comentariu pentru televiziunea publică italiană RAI, într-un extras dintr-un interviu care va fi difuzat joi seara.

Arhiepiscopul a fost secretarul personal al lui Benedict din 2003, când Benedict era încă cardinalul Joseph Ratzinger, și a rămas în slujba acestuia timp de aproape 20 de ani, până la moartea sa, la 31 decembrie. arhiepiscopul a acționat, de asemenea, ca portar al lui Francisc până când acesta l-a concediat în 2020, spunându-i să se concentreze pe îngrijirea lui Benedict.

Gaenswein, în vârstă de 66 de ani, nu a spus dacă se așteaptă să rămână la Vatican sau să fie trimis în altă parte, poate în Germania sa natală. Benedict a demisionat în 2013, devenind primul papă din istoria modernă care a demisionat și a trăit cot la cot cu succesorul său.

Coabitarea a fost incomodă, deoarece conservatorii zdruncinați de abordarea relativ liberală a lui Francisc l-au privit pe Benedict ca pe un fel de lider alternativ. într-o carte publicată în ianuarie, Gaenswein a afirmat că Benedict a fost în discordanță discretă cu Francisc în privința mai multor probleme, inclusiv avortul, homosexualitatea și folosirea Liturghiei în latină.

În interviul acordat RAI, arhiepiscopul a declarat că i-a rămas credincios și loial lui Francisc, dar că și-a publicat cartea pentru a spune adevărul pentru toți cei care au vrut să-l cunoască”. Francisc nu a comentat în mod direct memoriile lui Gaenswein, dar luna trecută a declarat că unii conservatori au exploatat moartea lui Benedict pentru a răspândi bârfe răuvoitoare.

Exit mobile version