• Curtea a stabilit că atribuțiile sale sunt asemănătoare celor din serviciul public, nu celor ale unui antreprenor.
  • Deși a primit o alocație regală anuală de 388.000 de euro, prințul se confruntă cu lipsa acoperirii sociale.
  • În 2018, alocația anuală a prințului a fost redusă cu 15% pentru un an, din cauza întâlnirilor cu demnitari străini, fără aprobarea guvernului federal.

Prințul belgian Laurent a pierdut o bătălie juridică în care încerca să obțină beneficii sociale pe lângă alocația sa regală, un tribunal stabilind luni că cererea sa – prima de acest tip din aproape 200 de ani de istorie a țării – este „nefondată”, scrie The Guardian.

Prințul Laurent, cel mai tânăr dintre cei trei copii ai fostului rege și regine, a susținut că activitatea sa i-ar da dreptul la aceleași beneficii ca și întreprinzătorilor independenți, argumentând că a acționat din „principiu” și nu din motive financiare.

Cu toate acestea, o instanță din Bruxelles a decis că atribuțiile sale erau mai degrabă similare celor din serviciul public, unde categoriile de angajați beneficiază de avantaje specifice, dar nu există un sistem general de securitate socială.

Recomandări

ATENȚIE, DRONĂ!
CE SE ALEGE DE CANADA?
SPANIA E ATACATĂ
DATORII DIN EPOCA DE AUR
TRUMP AMENINȚĂ CU VETO
META, WE HAVE A PROBLEM!

Un avocat al prințului, Olivier Rijckaert, a declarat că clientul său ia în considerare dacă să facă apel. „Nu suntem acolo unde ne-am fi dorit, dar sentința este foarte detaliată și foarte bine argumentată, înțeleg raționamentul”, a spus Rijckaert pentru agenția France-Presse.

În 2018, alocația anuală a prințului a fost redusă cu 15% pentru un an, din cauza întâlnirilor cu demnitari străini, fără aprobarea guvernului federal.

Laurent a primit anul trecut 388.000 de euro (333.000 de lire sterline) din fondurile statului și trăiește într-o locuință gratuită. „Nu este vorba despre mijloace financiare, ci despre principiu”, a spus el într-un interviu pentru postul belgian RTBF. „Când un migrant vine aici, se înregistrează și are dreptul la aceasta. Poate că și eu sunt un migrant, dar unul a cărui familie a fondat statul de aici”, a adăugat el.

Prințul nu a acționat în justiție dintr-o „capriciu”, a spus avocatul său în cadrul unui articol din cotidianul Le Soir. Securitatea socială este „un drept garantat de legea belgiană tuturor rezidenților, de la cei mai săraci până la cei mai mari miliardari”, a declarat el.

Avocatul a explicat că Laurent primește un salariu care reprezintă doar 25% din alocația sa, restul fiind folosit pentru cheltuieli profesionale, inclusiv pentru călătorii și salariul unui angajat.

Aceasta înseamnă un venit net lunar de aproximativ 5.000 de euro pentru prinț, echivalent cu „salariul mediu al unui director executiv senior din Belgia”, dar fără a beneficia de „acoperire completă de securitate socială”.

Laurent și soția sa britanică, Claire, au trei copii, toți în vârstă de 20 și ceva de ani. Prințul a menționat cheltuielile medicale și îngrijorările legate de bunăstarea financiară a familiei sale, având în vedere că alocația regală va fi redusă după moartea sa.

Fără acoperirea de securitate socială, Laurent nu poate solicita rambursarea unor cheltuieli medicale sau indemnizații de boală în caz de incapacitate de muncă.

Prințul a avut o fundație de protecția animalelor, care oferă îngrijire veterinară gratuită în clinici, timp de zece ani. El a spus că activitatea fundației, împreună cu zeci de vizite în calitate de reprezentant al Belgiei și participarea pe mai multe consilii, face ca programul său să fie foarte încărcat.

Nu este singurul membru al familiei regale belgiene nemulțumit de bani. Când regele Albert II a abdicat în favoarea fiului său Philippe în 2013, după o domnie de 20 de ani, fostul monarh a considerat că alocația sa anuală de 923.000 de euro era insuficientă.

Citește și