• Primul în linia de succesiune, prințul Charles va fi proclamat Rege al Marii Britanii în a doua zi după decesul Reginei Elisabeta a II-a.
  • În zilele imediat următoare, el se confruntă cu dubla provocare a doliului personal și a conducerii națiunii în doliu.
  • Perspectiva morții reginei a fost întotdeauna considerată o chestiune de mare tristețe privată.

Charles, prinţ de Wales, a devenit regele Marii Britanii după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a ,,a murit în pace” la reşedinţa sa de la Balmoral, joi, în cursul după-amiezii, conform unui anunţ al Palatului Buckingham, potrivit The Guardian.

În vârstă de 73 de ani, Charles a avut o viață tumultoasă marcată de controversele provocate de divorțul său extrem de mediatizat de Diana, supranumită „Prințesa Inimilor”, la care a ajuns deoarece a refuzat să pună capăt relației cu Camilla Parker Bowles.

De altfel, Charles s-a căsătorit cu Camilla în 2005, la opt ani de la moartea tragică a Prințesei Diana. Camilla a primit titlul de ducesă de Cornwall.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Anul acesta, cu ocazia jubileului de platină, Regina Elisabeta a II-a și-a exprimat „dorința sinceră” ca soția lui Charles, „Camilla, să fie desemnată regină consoartă” atunci când Charles va fi rege.

Cum se va numi?

Va fi cunoscut sub numele de Regele Charles al III-lea. Aceasta a fost prima decizie a domniei noului rege. Ar fi putut alege oricare dintre cele patru nume ale sale – Charles Philip Arthur George.

El nu este singurul care se confruntă cu o schimbare de titlu. Deși este moștenitor al tronului, prințul William nu va deveni automat prinț de Wales. Cu toate acestea, el moștenește imediat celălalt titlu al tatălui său, Duce de Cornwall. Soția sa, Catherine, va fi cunoscută sub numele de Ducesa de Cornwall.

Va exista, de asemenea, un nou titlu pentru soția lui Charles, al cărei titlu complet va fi Regina Consort – consort este termenul folosit pentru soția monarhului.

Ceremoniile formale

În primele aproximativ 24 de ore de la moartea mamei sale, Charles va fi proclamat oficial rege. Acest lucru se întâmplă la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare.

Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat – un grup de parlamentari de rang înalt, foști și actuali, și de pari – precum și din unii funcționari publici de rang înalt, înalți comisari din Commonwealth și din Lordul Primar al Londrei.

Teoretic, peste 700 de persoane au dreptul de a participa, dar, având în vedere termenul scurt, este posibil ca numărul real să fie mult mai mic. La ultimul Consiliu de aderare din 1952, au participat aproximativ 200 de persoane. Regele nu participă în mod tradițional.

În cadrul reuniunii, moartea reginei Elisabeta va fi anunțată de către Lordul Președinte al Consiliului Privat, iar o proclamație va fi citită cu voce tare.

Prima declarație a regelui

Consiliul de Aderare se reunește din nou – de obicei o zi mai târziu – și, de data aceasta, regele va participa, împreună cu Consiliul Privat.

Nu există o depunere a jurământului la începutul domniei unui monarh britanic, în stilul altor șefi de stat, cum ar fi președintele SUA. Dar există o declarație făcută de noul rege și – în conformitate cu o tradiție care datează de la începutul secolului al XVIII-lea – acesta va depune un jurământ de a păstra Biserica Scoției.

După o fanfară de trompetiști, se va face o proclamație publică prin care Charles va fi declarat noul rege. Aceasta va fi făcută de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St James, de către un oficial cunoscut sub numele de Regele de armă al jartierei.

Încoronarea

Punctul culminant simbolic al ascensiunii va fi încoronarea, când Charles va fi încoronat în mod oficial. Din cauza pregătirilor necesare, este puțin probabil ca încoronarea să aibă loc la scurt timp după aderarea lui Charles – Regina Elisabeta a succedat la tron în februarie 1952, dar a fost încoronată abia în iunie 1953.

În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey – William Cuceritorul a fost primul monarh încoronat acolo, iar Charles va fi al 40-lea. Este o slujbă religioasă anglicană, oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury. În punctul culminant al ceremoniei, acesta va așeza Coroana Sfântului Edward pe capul lui Charles – o coroană din aur masiv, datând din 1661.

Aceasta este piesa centrală a bijuteriilor coroanei din Turnul Londrei și este purtată de monarh doar în momentul încoronării. Spre deosebire de nunțile regale, încoronarea este o ocazie de stat – guvernul plătește pentru ea și, în cele din urmă, decide lista invitaților.