• Prințul Harry spune că a dezvăluit că a ucis 25 de luptători talibani – un gest de care se temea că ar fi pus în pericol trupele britanice și propria sa familie – pentru propria vindecare.
  • Acesta a declanșat proteste în provincia Helmand, demonstranții purtând afișe care arătau portretul lui Harry cu un x” roșu peste el.
  • Dar ducele a declarat pentru revista People că a dezvăluit numărul pentru propria mea călătorie de vindecare” și în speranța că îi va ajuta pe alții”.

Prințul Harry spune că a dezvăluit că a ucis 25 de luptători talibani – un gest de care se temea că ar fi pus în pericol trupele britanice și propria sa familie – pentru propria vindecare. Ducele de Sussex, a cărui carte Spare” a fost publicată astăzi, a fost criticat după ce a afirmat că a eliminat peste douăzeci de inamici în timpul a două misiuni în Afganistan.

Personalități militare de rang înalt și experți în securitate l-au criticat pe Harry, care a părăsit familia regală în 2020, pe fondul temerilor că comentariile sale ar putea duce la luarea în vizor a forțelor britanice – un fost șef al Marinei l-a catalogat drept foarte prost”.

Acesta a declanșat proteste în provincia Helmand, demonstranții purtând afișe care arătau portretul lui Harry cu un x” roșu peste el. Dar ducele a declarat pentru revista People că a dezvăluit numărul pentru propria mea călătorie de vindecare” și în speranța că îi va ajuta pe alții”. Talibanii l-au catalogat pe Harry drept un ratat cu gura mare” după ce a anunțat câte omoruri a făcut.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Harry a spus că a împușcat membri ai grupului fundamentalist ca și cum ar fi fost piese de șah” scoase de pe tablă. Vorbind pentru People, el a spus: Este ceva cu care fiecare soldat trebuie să se confrunte, iar în cele aproape două decenii în care am lucrat alături de personalul de serviciu și de veterani, am ascultat poveștile lor și le-am împărtășit pe ale mele. În aceste conversații, vorbim adesea despre părțile din serviciul nostru care ne bântuie – viețile pierdute, viețile luate. Dar, de asemenea, părțile din serviciul nostru care ne vindecă și viețile pe care le-am salvat.”

Veteranii militari se tem că teroriștii ar putea viza Jocurile Invictus pentru a-i răzbuna pe cei 25 de luptători talibani uciși. Experții au avertizat că securitatea la evenimentul din această toamnă pentru soldații răniți va fi un coșmar”. Există, de asemenea, temeri că Harry a pus în pericol orice eveniment la care participă.

Amiralul Lord West, fostul șef al Marinei Militare, a declarat pentru Sunday Mirror: Jocurile Invictus sunt foarte mult însemnate pentru el, așa că aș fi crezut că nivelul de amenințare acolo va fi cu siguranță mai ridicat. Vor exista probleme serioase de securitate din cauza a ceea ce a spus. Va trebui să se ia măsuri pentru a-i proteja pe veterani. Și vor fi oameni care, dacă vor avea o jumătate de șansă, vor dori să facă ceva.”

El l-a numit pe Harry foarte prost” pentru că a dat detalii despre uciderile sale de talibani. Șeful militar a fost una dintre numeroasele voci care l-au condamnat pe duce pentru remarcile sale. Harry a făcut un joc minunat în mâinile talibanilor”, potrivit specialistului în securitate internațională Will Geddes. El a spus că decizia lui Harry de a-și dezvălui numărul de victime” a fost stupidă, inutilă, imatură și iresponsabilă” și l-a descris ca fiind un tun liber” care acționează acum în afara familiei regale.

Ca răspuns la afirmațiile controversate ale prințului, liderul taliban Anas Haqqani a scris pe Twitter: Domnule Harry! Cei pe care i-ați ucis nu erau piese de șah, erau oameni; aveau familii care așteptau întoarcerea lor. Printre ucigașii de afgani, nu mulți au decența dumneavoastră de a-și dezvălui conștiința și de a-și mărturisi crimele de război.”