Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite nu a fost sancţionat de SUA pentru uciderea lui Khashoggi. Cum se apără Casa Albă: „Aşa arată diplomaţia”

Mohammed bin Salman Foto: Profimedia

Casa Albă a apărat decizia de a nu îl sancţionat direct pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a susţinut decizia de a nu îl sancţiona pe prinţul moştenitor, în ciuda faptului că grupurile pentru drepturile omului, dar şi unii democraţi şi-au exprimat consternarea că, deşi găsit vinovat, bin Salman nu va fi pedepsit.

„Credem că există modalităţi mai eficiente de a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla şi de a putea, de asemenea, să lăsăm loc pentru a lucra cu saudiţii în domeniile în care există un acord reciproc. Aşa arată diplomaţia”, a declarat Psaki pentru CNN.

Odată cu publicarea raportul în cazul asasinării lui Jamal Khashoggi, administraţia Biden a declarat că impune restricţii de viză pentru 76 de saudiţi implicaţi în decesul jurnalistului. Nu a fost spus în mod explicit că prinţul nu se va află pe acea listă, însă declaraţiile făcute de purtătorul de cuvânt al Casei Albe au fost mult mai clare.

Cea mai mare autoritate religioasă a Arabiei Saudite a emis duminică o declaraţie prin care respinge informaţiile americanilor: „Sunt false şi înacceptabile”.