• Dan Jørgensen a declarat că prioritatea sa principală este ruperea tuturor legăturilor energetice ale Uniunii Europene cu Rusia.
  • În primul său interviu, Jørgensen a avertizat că UE eșuează în campania de reducere a dependenței de combustibilul rusesc.
  • Planul său se va concentra pe gaz, petrol și energie nucleară și va fi implementat în primele 100 de zile de mandat.
  • Uniunea Europeană a impus deja o interdicție asupra exporturilor maritime de cărbune și petrol din Rusia.

Dan Jørgensen are ca „prioritate principală” elaborarea unui plan care să rupă definitiv toate legăturile energetice ale Uniunii Europene cu Rusia, conform POLITICO.

Măsuri pentru independență

În primul său interviu de la preluarea funcției de șef al UE în domeniul energiei, Jørgensen a avertizat că UE eșuează în campania sa multianuală de a evita combustibilul rusesc și are nevoie de un plan pentru a readuce lucrurile pe drumul cel bun.

Acesta a subliniat că achizițiile în creștere de gaze naturale lichefiate rusești de către UE reprezintă o preocupare deosebită – și o inversare a traiectoriei descendente a blocului. În plus, cinci țări UE încă se bazează pe Rusia pentru combustibil nuclear.

Recomandări

ÎNTÂLNIRE DE GRAD 0
ZELE VREA SCHIMB DE PRIZONIERI
LASCONI ȘI SIMION ÎL VOR OUT PE IOHANNIS
CE VOR STUDENȚII?
SCHIMBĂRI ÎN LUMEA TECH
CARE E DESTINAȚIA IDEALĂ?

Faptul că am reușit să ne reducem dependența într-o asemenea măsură este de fapt o mare realizare”, a declarat Jørgensen, vorbind din biroul său, încă nemobilat, din sediul Berlaymont al Comisiei Europene.

Dar „este evident pentru toată lumea că trebuie să se întâmple ceva nou pentru că … acum începe să meargă în direcția greșită”, a adăugat el, spunând că va prezenta „o foaie de parcurs tangibilă care va include instrumente și mijloace eficiente pentru a rezolva partea rămasă a problemei”.

Jørgensen a declarat că planul său se va concentra „în primul rând pe gaz, dar și pe petrol și energie nucleară” și că va fi pus în aplicare în primele 100 de zile de la preluarea mandatului, acordându-și astfel un termen limită până la jumătatea lunii martie.

Planul reprezintă următorul pas în efortul masiv al UE de a schimba modul în care alimentează viața a 450 de milioane de oameni după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022. Blocul comunitar a impus deja o interdicție generală asupra exporturilor maritime de cărbune și petrol ale Moscovei, reducându-și în același timp cu aproximativ două treimi dependența de gazele furnizate prin conducte.

Însă eforturile s-au stabilizat în ultimele luni. Conform platformei de mărfuri Kpler, în 2024, UE ar trebui să importe cu aproximativ 10% mai mult GNL din Rusia decât în 2023.

Eforturile nu vor fi ușoare

Orice plan de eliminare a energiei rusești din bloc până în 2027, care este termenul informal stabilit de bloc după războiul total, va întâmpina probabil o rezistență puternică din partea țărilor care încă depind în mare măsură de Moscova pentru importuri. În special, Ungaria și Slovacia – conduse de liderii Viktor Órban și Robert Fico, favorabili Rusiei, s-au opus istoric noilor restricții energetice.

Importurile de GNL vor fi „cu siguranță unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le discutăm” cu viitoarea administrație americană, a declarat Jørgensen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat deja că UE ar putea cumpăra mai mult combustibil american, ca o modalitate de a evita un potențial război comercial cu liderul republican bombastic, care a promis să pună capăt unei pauze privind noile permise de export de GNL din SUA.

Trebuie să fim conștienți de faptul că nu am fi putut realiza scăderea dependenței de Rusia fără energie din … SUA”, a declarat Jørgensen.

Ei au fost cu adevărat prietenii noștri și sper, desigur, că vom continua să fim prieteni”.

Citește și