• Doi britanici și un marocan, care au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina, au fost condamnați la moarte joi de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk.
  • Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a declarat că, în conformitate cu Convențiile de la Geneva, prizonierii de război au dreptul la imunitate de combatant și nu ar trebui să fie urmăriți penal pentru participarea la ostilități.
  • Liz Truss discută astăzi cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba despre condamnarea la moarte a celor doi britanici.

Doi britanici și un marocan, care au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina, au fost condamnați la moarte joi de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD), unul dintre aliații Rusiei în estul Ucrainei, au relatat agențiile de presă rusești.

Instanța i-a găsit pe cei trei bărbați – britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și marocanul Brahim Saadoun – vinovați de „activități de mercenariat și de comiterea de acțiuni menite să preia puterea și să răstoarne ordinea constituțională a RPD”, a declarat agenția de presă Interfax, care a citat un oficial al instanței.

Cei trei bărbați au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina împotriva Rusiei și a forțelor susținute de Rusia, după invazia din 24 februarie.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Avocatul lor a declarat că vor face apel împotriva deciziei.

Purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat că, în conformitate cu Convențiile de la Geneva, prizonierii de război au dreptul la imunitate de combatant și nu ar trebui să fie urmăriți penal pentru participarea la ostilități.

Robert Jenrick, deputat în parlament pentru districtul în care locuiește familia lui Aslin, a declarat că procedurile seamănă cu un „proces-spectacol din epoca sovietică”.

În timpul procedurilor, cei trei bărbați au fost ținuți într-o cușcă cu gratii negre, păzită de soldați cu fețele acoperite și purtând brățări cu simbolul pro-rus „Z„, înainte de a li se cere să stea în picioare în timp ce li se citea verdictul, se arată într-o înregistrare video din sala de judecată publicată de agenția de știri RIA Novosti.

Procesul grăbit s-a desfășurat în mare parte cu ușile închise.

„Dovezile prezentate de procuratură în acest caz au permis instanței să pronunțe un verdict de vinovăție, fără a menționa faptul că toți inculpații, fără excepție, au pledat vinovați la toate acuzațiile”, a declarat judecătorul Alexander Nikulin reporterilor de la tribunal după ce a pronunțat verdictul.

Liz Truss discută cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba despre condamnarea la moarte a celor doi britanici

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, va discuta cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, vineri, despre cazul lui Aiden Aslin şi al lui Shaun Pinner, cei doi britanici condamnaţi la moarte de un tribunal pro-rus din Ucraina ocupată, citează de The Guardian.

Şefa diplomaţiei britanice a numit decizia tribunalului pro-rus drept „o sentinţă falsă” şi a insistat că nu are „absolut nicio legitimitate”.

„Condamn cu desăvârșire condamnarea lui Aiden Aslin și a lui Shaun Pinner, deținuți de aliații Rusiei în estul Ucrainei”, a declarat pe Twitter ministrul de externe Liz Truss. „Ei sunt prizonieri de război. Aceasta este o judecată falsă, fără absolut nicio legitimitate”.

Ea a mai subliniat că cei doi britanici nu sunt prizonieri de război şi şi-a îndreptat gândurile către familiile lor, afirmând că Marea Britanie va face „tot posibilul pentru a le sprijini”.

La rândul său, Kievul a condamnat hotărârea judecătorească ca fiind lipsită de autoritate și a declarat că luptătorii sunt membri ai forțelor armate ucrainene și prin urmare, sunt supuși protecțiilor Convenției de la Geneva.

O „republică” nerecunoscută

Republică Populară Donețk este una dintre cele două entități separatiste susținute de Rusia în regiunea Donbas din estul Ucrainei, pe care Rusia afirmă că luptă pentru a o elibera de forțele ucrainene.

Cu trei zile înainte de a-și lansa invazia în Ucraina, Rusia le-a recunoscut ca state independente, într-o mișcare condamnată de Ucraina și de Occident ca fiind ilegală.

Marea Britanie nu recunoaște RPD și nu s-a angajat public cu oficialii locali în legătură cu acest caz.

Cetățenii britanici Aslin, în vârstă de 28 de ani și Pinner, în vârstă de 48 de ani, au fost capturați de forțele susținute de Rusia în Mariupol în aprilie, în timpul unei lupte acerbe pentru controlul orașului. Familiile lor spun că amândoi au trăit în Ucraina din 2018.

Marocanul Saadoun s-a predat în martie, în timp ce lupta într-un orășel situat între Mariupol și capitala regională Donețk.

Autoritățile marocane nu au comentat cazul.

Atât forțele ucrainene, cât și cele rusești au capturat sute de luptători inamici de la începutul conflictului, având loc câteva schimburi de prizonieri.