• Prof. univ. dr. Daniel David: „Zona estică a rămas cu profil psiho-cultural mai vechi, mai tradițional, de colectivism, de concentrare a puterii, foarte similar cu spațiul rusesc”
  • Prof. univ. dr. Daniel David: „Nu am fost pregătiți psiho-cultural pentru a intra în acest spațiu Vestic”
  • Prof. univ. dr. Daniel David: „Suntem mult mai sensibili decât societățile Vestice la factori, evenimente, situații care pun la risc securitatea”

Prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai a analizat – ținând cont de contextul politic internațional în care ne aflăm – diferențele existente în cadrul profilului psiho-cultural Est vs.Vest. Ar putea fi tensiunea culturală una dintre cauzele conflictului ruso-ucrainean?

Unde se situează România și cât de pregătiți am fost noi, românii, din perspectiva psiho-culturală, pentru a achiesa la valorile spațiului Vestic?  

Reamintim că este a noua zi de când Rusia a invadat Ucraina. Nici în cadrul celei de-a doua runde de negocieri între delegațiile ruso-ucrainene nu s-a găsit drumul spre pace și spre pentru aplanarea conflictului. În ciuda cerinței Ucrainei de încetare a focului, Rusia continuă bombardamentele asupra țării vecine.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Daniel David: „Profilul psiho-cultural colorează activitățile în diverse instituții, în diverse segmente”

„Apare în Ucraina și o tensiune culturală. Fiindcă o parte a populației are mai degrabă un profil psiho-cultural Vestic, de individ autonom, descentralizarea puterii, în timp ce zona estică a rămas cu profil psiho-cultural mai vechi, mai tradițional, de colectivism, de concentrare a puterii, foarte similar cu spațiul rusesc. (…) S-ar putea ca asta să fie una dintre explicații. Profilul psiho-cultural colorează activitățile în diverse instituții, în diverse segmente.”

Daniel David: „Avem o sensibilitate foarte mare la nevoia de securitate”
 

„Suntem mult mai sensibili decât societățile Vestice la factori, evenimente, situații care pun la risc securitatea. Românii sunt încă foarte sensibili la securitate și atunci și un stimul neutru suntem tentați să-l vedem mai degrabă ca periculos”, susține prof. univ. dr. Daniel David. 

Daniel David: Nu am fost pregătiți psiho-cultural pentru a intra în acest spațiu Vestic”

 „Noi ne-am cerut în zona Vestică, UE, NATO. Țările din aria Vestică, din zona UE, au un profil psiho-cultural caracterizat de descentralizarea puterii și nu mă refer doar la puterea politică și individul autonom. Adică, individul care creează, împreună cu alți indivizi, instituții puternice. Și într-un astfel de spațiu am intrat noi, o țară colectivistă în care nu instituțiile contează, ci relațiile dintre oameni. Și concentrarea puterii, adică cei din poziția de putere sunt șefii noștri, nu reprezentanții noștri. (…) Nu am fost pregătiți psiho-cultural pentru a intra în acest spațiu Vestic”, conchide prof. univ. dr. Daniel David.