• Amnesty International a raportat săptămâna trecută că 23 de copii au fost uciși între 20 septembrie și 30 septembrie ca urmare a forței ilegale folosite de forțele de securitate împotriva protestatarilor în această perioadă.
  • Victimele, potrivit Amnesty, includeau 20 de băieți cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani; și trei fete, dintre care două aveau 16 ani și una 17 ani.
  • Doi băieți au murit după ce au fost împușcați cu granule metalice de la mică distanță.

Un sindicat al profesorilor din Iran a făcut apel la o grevă națională a profesorilor în semn de protest față de recentele decese și detenții de elevi din țară, a anunțat joi Consiliul Coordonator al Asociațiilor Profesionale ale Profesorilor Iranieni, într-o declarație pe Telegram.

Consiliul a anunțat o perioadă de doliu public pentru decesele studenților din ultimele săptămâni, de joi până sâmbătă, și a făcut apel la un sit-in duminică și luni.

Știm foarte bine că forțele militare, de securitate și private invadează intimitatea școlilor și a spațiilor educaționale. În timpul acestei represiuni sistematice, ele au luat cu cruzime viețile unui număr de studenți și copii în cel mai crud mod, se arată în declarație. Conducătorii ar trebui să știe că comunitatea profesorilor iranieni nu tolerează aceste atrocități și brutalități, a adăugat declarația.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Protestele antiguvernamentale au cuprins Iranul, galvanizate de moartea la 16 septembrie a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce a fost scoasă de pe străzile Teheranului de către poliția morală și dusă într-un centru de reeducare pentru lecții de modestie.

Mișcarea actuală, condusă și inspirată de femei, a unit iranienii din toate generațiile, în ceea ce se prefigurează a fi cea mai mare amenințare cu care s-a confruntat regimul până în prezent.

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni arată eleve care protestează împotriva guvernului iranian în sălile de clasă și pe străzi, scandând sloganuri antiguvernamentale și fluturându-și, în unele cazuri, hijab-ul obligatoriu.

Un grup de apărare a drepturilor, Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, a declarat luni că 27 de copii au fost uciși în timpul protestelor care au început în septembrie. Aceștia au adăugat că „numărul real al celor uciși este cu siguranță mai mare, lucru pe care organizația continuă să îl investigheze”.