• Profesorul Samuel Paty a fost omagiat într-o ceremonie la Sorbona
  • Emmanuel Macron: Vom apăra libertatea pe care ai predat-o atât de bine
  • Complicii teroristului au fost chiar doi dintre elevii școlii unde preda Samuel Paty

Samuel Paty, profesorul omorât de un terorist islamist, a fost omagiat la Paris ca un martir pentru stilul de viață francez – laic, liber și educat.

Ceremonia a avut loc la Universitatea Sorbona, veritabil templu al culturii și învățământului. Nu au fost preoți sau rugăciuni, ci o orchestră și muzica irlandezilor de la U2. A participat creme-de-la-creme a republicii, în frunte cu președintele Emmanuel Macron. El a promis că niciun terorist nu va învinge Franța și că spiritul Iluminismului nu va muri.

Emmanuel Macron președintele Franței: „Vom continua, domnule profesor. Vom apăra libertatea pe care ai predat-o atât de bine, și vom proteja secularismul. Nu vom renunța la caricaturi, la desene, chiar dacă unii vor să dăm înapoi.”

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

În același timp, turnul Eiffel și-a stins luminile, în semn de doliu. Primăria din Marsilia, castelul Chambord de pe valea Loarei și Poarta Burgundiei din Bordeaux au folosit scăldate în albastru, alb și roșu – culorile republicii franceze. Pe cât de emoționant a fost omagiul național, pe atât de terifiantă este ancheta.

Teroristul a plătit doi adolescenți cu câteva sute de euro ca să-l arate pe profesorul de 48 de ani. Elevii au fost de acord și au luat banii deși știam foarte bine ce urmează. Iar, aparent, asasinatul a fost comandat de tatăl unuia dintre elevii din clasa lui Paty.

Jean-Francois Renard, procuror: „Teroristul începuse să se radicalizeze de câteva luni. Își schimbase comportamentul, aspectul fizic, stătea izolat, frecventa des moscheea și vorbea despre Jihad și gruparea Stat Islamic.”

Moartea lui Samuel Paty a provocat emoție, dar a reaprins o veche discuție – ce face Franța să combată islamismul? Din 2012 și până acum au avut loc peste 150 de atacuri teroriste, aproape toate motive de ideologii musulmane radicale.