Programul „Noua Casă” – Guvernul propune dublarea plafonului pentru credite până la 140.000 de euro

  • Guverul propune majorarea plafonului pentru creditul „Noua Casă” la 140.000 de euro
  • Această majorare este benefică şi pentru dezvoltatorii imobiliari
  • În urmă cu doi ani, Croaţia a adoptat această măsură, iar preţurile au crescut cu 20% într-un an

Dacă vrei să îţi cumperi o casă nouă trebuie să ştii că Guvernul a discutat joi despre majorarea plafonului pentru programul ,,Noua Casă” de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Acest lucru înseamnă că şi valoarea garanţiei va creşte de la 50% la 80%.

Această măsură poate fi considerată ca o restartare a programului, deoarece în ultimul an, peste 70% dintre creditele acordate au fost cele standard. Vlad Vlăsceanu este consultant imobiliar şi spune că statul în izolare i-a făcut pe oameni să caute locuinţe mai spaţioase, mai ales că acum biroul lor s-a mutat acasă.

Avansul pentru creditul „Prima Casă” este de 5%

Avansul pentru Creditul Ipotecar este de 15-20%

Preţul unui apartament în centrul Bucureştiului porneşte în medie de la 100 de mii de euro.

„Toată lumea îşi doreşte un apartament cât mai apropiat de centru, cât mai aproape de metrou, de parc, cât mai apropiat de şcoală, grădiniţă, care să faciliteze toate condiţiile pentru o familie.” spune consultantul financiar, Vlad Vlăsceanu.

„Programul ăsta ar putea să acţioneze în direcţia creşterii preţurilor dacă există mulţi clienţi care încearcă să acceseze aceste facilităţi noi. În 2020 am văzut că preţul mediu pe metru pătrat a crescut undeva la 3%”, spune Aurelian Dochia, analist economic.