• Prim-ministrul Franței a prezentat un proiect de lege care e menit să stabilească un „regim durabil de gestionare a crizelor sanitare”
  • Unul dintre articolele textului de lege a stârnit reacții puternice din partea politicienilor
  • Acest articol prevede faptul că primul ministru poate îngrădi anumite libertăți în funcție de rezultatul testului și efectuarea vaccinului
  • Președintele Emmanuel Macron a susținut că vaccinarea împotriva COVID nu este obligatorie în Franța

Prim-ministrul francez Jean Castex a prezentat luni, în cadrul Consiliului de Miniștri, un proiect de lege care stabilește un „regim durabil de gestionare a crizelor sanitare”, realtează L’Express. Acest proiect permite o singură examinare de către cele două camere ale Parlamentului înainte de adoptarea textului.

Obiectivul legii este acela „să pregătească sfârșitul stării de urgență, de la 1 aprilie 2021, și să stabilească un cadru juridic durabil în fața crizelor de sănătate”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului Gabriel Attal.

Acest proiect de lege prevede în special o revizuire a sistemelor de informații despre sănătate și o modificare a Codului de Sănătate Publică.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Textul legii a fost criticat din primele clipe în care a fost făcut public, în special unul dintre articole. Acesta indică faptul că „Primul ministru poate, dacă este necesar în cadrul măsurilor planificate, să restricționeze deplasările persoanelor, accesul acestora la mijloacele de transport sau la anumite locuri, precum și exercitarea anumitor activități în funcție de rezultatul unui test screening care să stabilească faptul că persoana nu este infectată sau afectată, în urma unui tratament preventiv, inclusiv poate impune administrarea unui vaccin sau a unui tratament curativ”.

Mai mulți deputați au criticat textul pe Twitter. „Dacă acest text a fost cu adevărat depus, el trebuie combatut de către toți aleșii și cetățenii care susțin democrația și libertățile. În fața acestei derive fără sens, depinde de noi să readucem guvernul la o aparentă rațiune!” s-a indignat Marine Le Pen.

„Am descoperit un proiect de lege în care există câteva rânduri care vă spun că, dacă nu sunteți vaccinat, atunci libertățile dumneavostră vor fi restricționate. Ceea ce este foarte periculos si complet ridicol din punct de vedere legal, pentru că, evident, asta ar însemna că vaccinarea trebuie să fie obligatorie în acest caz”, a adăugat un deputat. „Cred că guvernul joacă un joc periculos și că încetul cu încetul se înființează acest tip de dictatură a sănătății”, s-a plâns el.

Președintele Republicii Emmanuel Macron și Guvernul au dat asigurări că vaccinarea anti-Covid, care începe duminică, nu va fi obligatorie. „Nu cred în vaccinarea obligatorie. Pentru că, în primul rând, trebuie să fim întotdeauna foarte sinceri și foarte transparenți: nu știm totul despre acest vaccin, deoarece nu știm totul despre acest virus”, a precizat șeful statului.