• Zeci de liceeni s-au luat la bătaie cu polițiștii în fața liceului Colbert din Paris
  • Mitingul s-a transformat repede într-o ciocnire cu forțele de ordine, iar pentru calmarea spiritelor s-au folosit gaze lacrimogene
  • Tinerii protestau împotriva gestionării pandemiei

Elevii protestează în Paris. Sunt nemulțumiți de lipsa măsurilor de siguranță din școli.

Deși Franța este cea mai afectată țară din Europa de al doilea val de infectări, guvernul a impus foarte puține restricții. Distanțarea socială nu este una dintre ele. Elevii se înghesuie în clase, pe holuri și în cantine. Au fost proteste dure, iar forțele de ordine au folosit chiar gaze lacrimogene.

Oceane Bertea este elevă într-un liceu de lângă Lyon și spune că atât elevii, cât și profesorii, sunt nemulțumiți de lipsa de reacție a autorităților, de vreme ce numărul de cazuri noi de infectare crește de la o zi la alta. Și chiar dacă sunt reguli puține, nici acestea nu sunt respectate.

Oceane Bertea, elevă: „ De exemplu, ar fi cazul să nu schimbăm clasa, să fim într-o singură clasă, numai că nu se poate. Pentru că, de exemplu, la liceu avem specialităţi, deci trebuie să schimbăm clasele cu ceilalţi. La cantină, este problema asta mare, în care elevii sunt foarte apropiaţi faţă în faţă unii de alţi, şi fără măşti şi nimeni nu ţine mare distanţă sau atenţie la asta”

Elevii nu erau de acord cu „închiderea unităților atât timp cât nu se pune în aplicare un protocol real de sănătate”. În timpul acestui miting, un jurnalist a fost gazat în timp ce filma elevii de liceu care au venit să protesteze.