• Agent Green a organizat un protest într-o zonă forestieră de pe Valea Cerbului, județul Prahova
  • Valea Cerbului are cvadruplă protecţie naţională şi internaţională
  • În fiecare oră dispar, conform ultimelor estimări, aproximativ 6 hectare de pădure din tăieri legale şi ilegale

A fost protest în Parcul Naţional Bucegi, chiar azi, de Ziua Europeană a Parcurilor. Activiştii Agent Green reclamă că pădurile seculare din Bucegi sunt jefuite, iar lemnul este transformat în parchet şi uşi.

„Am venit astăzi pe Valea Cerbului să vedem dacă o exploatare a pădurii din această zonă este legală, pentru că am constatat că în SUMAL autorizaţia de exploatare expirase la 30 aprilie, iar la faţa locului panoul ne spune că au drept de exploatare pe tot parcursul anului, ceea ce nu e posibil din punct de vedere legal”, a explicat Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green.

Valea Cerbului este principala cale turistică de acces către vârful Omu, iar reprezentanţii ONG-ului au fost sesizaţi chiar de către cei care frecventeză traseele din zonă. Au cerut prezenţa autorităţilor, pentru a verifica dacă tăierile de arbori se fac în mod legal şi de ce exploatarea continuă, atât timp cât autorizaţia a expirat de aproape o lună.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Mai mulţi poliţişti şi jandarmi au răspuns prezent și au venit la faţa locului. Nu însă şi cei de la Garda forestieră, care nu au avut oameni disponibili în această dimineaţă.

„Am şi auzit cum cad copaci, i-am filmat, avem dovezi. Da, doamnă, da, vorbim cu poliţia şi vom veni la faţa locului. Noi suntem aici, puteţi acum? Nu, acum nu.”, a adăugat aceasta.

În România, suprafaţa acoperită de păduri a scăzut dramatic, până la 29%, mult sub media europeană (43%). Iar jumătate din lemnul care dispare nu are acte.

„Parcurile astea naturale, pădurile din parcurile naţionale reprezintă 1% din suprafaţa României, care ar trebui să fie strict protejată, să nu se facă exploatări comerciale, pentru că exploatările comerciale pot pune în pericol biodiversitatea.”, a declarat Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green.