• Rusia, Azerbaidjan și Armenia au semnat un acord pentru a pune capăt conflictului din Nagorno-Karabakh.
  • Vladimir Putin a declarat că Rusia trimite „trupe de menținere a păcii” în Nagorno-Karabakh.
  • Premierul armean și președintele azer au confirmat acordul.
  • Protestatari furioși care văd în această înțelegere o capitulare au intrat cu forța în clădirea guvernului de la Erevan
  • Manifestanții au cerut demisia lui Nikol Pashinyan.
  • Pe rețelele sociale au apărut mai multe videoclipuri și fotografii cu președintele parlamentului armean, bătut crunt de protestatari

UPDATE 08:00. Președintele parlamentului armean, bătut de protestatari

Ararat Mirzoyan, președintele parlamentului armean, a fost bătut crunt de protestatari. După acordul de încetare a focului din Karabah clădirea parlamentului din Erevan a fost ocupată de o mulțime furioasă, care consideră că Armenia „a capitulat”.

Convoiul lui Ararat Mirzoyan, președintele parlamentului Armeniei, a fost atacat de protestatari. Acesta a fost târât afară din mașină și bătut, fiind lăsat într-o baltă de sânge.


  • Prezență numeroasă a poliției pe străzile Erevanului, Armenia, în timp ce civilii s-au confruntat cu ofițerii de poliție. Un vehicul cu notația A.S.A.L.A. în spate, cunoscută ca organizație teroristă.
  • „Acest acord are o semnificație istorică. Acest acord constituie capitularea Armeniei. Acest acord pune capăt ocupației de ani de zile. Acest acord este Victoria noastră Glorioasă!” a scris președintele azer, Ilham Aliyev, pe Twitter.
  • Forțele rusești ajung deja în Artsakh.

Premierul armean, Nikol Pashinyan, a anunțat luni noapte că a semnat un ”acord dureros” și că se va adresa poporului în zilele următoare, relatează France 24.

Și președintele din Azerbaijan, Ilham Aliyev, a confirmat înțelegerea între cele trei țări. ”Acordul trilateral va deveni un punct crucial pentru încheierea conflictului.” a spus acesta.

Între timp, armenii văd în acest acord o capitulare. Mai mulți protestatari au ieșit în stradă la Erevan și au intrat cu forța în clădirea guvernului, cerând demisia premierului. S-au strâns și la reședința președintelui armean și cer ca forțele armate să preia controlul.

Vladimir Putin a declarat luni noapte că războiul dintre Azerbaidjan și Armenia s-a încheiat, Baku și Erevan au încheiat o înțelegere care va pune bazele pentru încetarea crizei dintre cele două țări. Rusia va trimite 2000 de trupe pentru menținerea păcii pe coridorul Lachin din regiune, potrivit canalului finanțat de Kremlin, Russia Today.

La 9 noiembrie, preşedintele Azerbaidjanului (Ilham Aliev), premierul Armeniei (Nikol) Pashinian şi preşedintele Federaţiei Ruse au semnat o declaraţie anunţând o încetarea focului total şi încetarea tuturor acţiunilor militare în zona de conflict din Nagorno-Karabah începând cu miezul nopţii, 10 noiembrie, ora Moscovei”, a anunţat Vladimir Putin

Trupele vor controla zona, după ce soldații armeni se vor retrage și vor rămâne în regiune timp de 5 ani, potrivit acordului care prevede și o prelungire.

Nici soldații azeri, nici cei armeni nu mai pot înainta dincolo de pozițiile lor actuale. Un nou drum va fi construit în zona Lachin în următorii 3 ani pentru a lega Armenia de Stepanakert, capitala Nagorno-Karabakh.

În paralel un alt drum va fi construit prin Armenia pentru a lega Azerbaidjan de enclava Nakhichevan. Până atunci trupele rusești vor supraveghea circulația prin Armenia către Nakhichevan.

Acordul mai prevede schimbul de prizonieri, cadavre și întoarcerea refugiaților în Nagorno-Karabakh și zonele înconjurătoare, supravegheată de UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați. Asta înseamnă că atât etnici armeni, cât și azeri care au plecat din zonă de la izbucnirea conflictului în 1991 se vor putea întoarce, deși în practică este neclar cum se va întâmpla asta, scrie sursa citată.

Un elicopter militar rusesc a fost doborât luni deasupra Armeniei, în apropiere de granița cu Azerbaidjanul, iar doi membri ai echipajului au murit. Azerbaidjanul a recunoscut că a doborât elicopterul rus, și-a cerut scuze și a oferit compensații.