• Manifestanții au încercat să doboare monumentul fostului Președinte al Americii, Andrew Jackson.
  • Spre deosebire de alte statui, aceasta a rămas în picioare, fiind apărată de polițiști.
  • Donald Trump a cerut zece ani de închisoare pentru toți cei care vandalizează astfel de monumente.

Protestatarii au încercat să doboare statuia lui Andrew Jackson, din Piața Lafayette, cu ajutorul frânghiilor, relatează New York Times. Episodul se înscrie într-un șir lung de vandalizări ale monumentelor dedicate unor personalități acuzate de rasism sau sclavie.

Polițiștii le-au ținut piept manifestanților cu scuturi și spray-uri cu piper, însă totul s-a transformat într-o confruntare tensionată. Imaginile au fost publicate pe Twitter și Facebook.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Totuși, deși protestatarii au încercat să doboare monumentul, acesta a rămas în picioare, spre deosebire de zecile de statui care au fost dărâmate în ultimele săptămâni.

Donald Trump nu a rămas fără replică și, așa cum ne-am obișnuit, a postat o reacție pe Twitter:

„Mulți oameni au fost arestați în D. C. pentru actul de vandalism rușinos care a avut loc în Parcul Lafayette, alături de cei care au distrus Biserica Președinților. Zece ani în închisoare, în temeiul legii care privește protecția monumentelor veteranilor. Aveți grijă!”

Dar monumentul președintelui Andrew Jackson nu a fost singura vizată: statuia lui George Washington a fost dărâmată în Portland, iar statuia lui Ulysses S. Grant a fost demolată în San Francisco.

Mai mult, Muzeul American de Istorie Naturală din New York a anunțat că vor îndepărta o statuie a lui Theodore Roosevelt. Câțiva membri ai consiliului local din New York își doresc ca monumentul lui Thomas Jefferson să fie mutat din fața primăriei.

Președintele Andrew Jackson, acuzat de rasism și sclavie

Andrew Jackson a fot al șaptelea președinte al Americii care avea sclavi și care a impus politici prin care americanii erau alungați de pe moșia lor. Tot el a fost responsabil de moartea a aproximativ 15.000 de oameni din mișcarea Drumul Lacrimilor (amerindienii au fost izgnoniți în rezervații aride din Oklahoma).