- Guvernul din Bulgaria a reafirmat angajamentul de a adopta euro, dar populația este divizată.
- Protestatarii au aruncat cu vopsea roșie, petarde și cocteiluri Molotov, provocând daune clădirii UE.
- Partidul Revival a cerut o dezbatere publică privind efectele economice ale introducerii monedei europene.
Câteva mii de susținători ai partidului ultranaționalist Revival din Bulgaria s-au luptat cu poliția sâmbătă, în timp ce încercau să ia cu asalt clădirea Uniunii Europene, în cadrul unui protest împotriva planurilor țării de a adopta moneda euro anul viitor, scrie Reuters.
Advertisment
Protestatarii antiguvernamentali, care scandau „Demisia” și „Nu monedei euro”, au aruncat cu vopsea roșie, petarde și cocteiluri Molotov în clădirea UE din capitala Sofia, incendiind ușa din față, înainte ca poliția să îi respingă. Aproximativ 10 ofițeri de poliție au suferit răni ușoare și aproximativ șase persoane au fost reținute, a declarat presei un oficial de rang înalt al poliției după protest.
Guvernul a condamnat atacul asupra clădirilor UE, afirmând într-o declarație că astfel de atacuri „sunt inacceptabile și contravin principiilor statului de drept”. Protestele au început în fața băncii centrale a țării Uniunii Europene, protestatarii incendiind efigii ale președintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și ale altor oficiali. Unii au fluturat steaguri ale Bulgariei, Uniunii Sovietice sau Germaniei de Est, în timp ce alții au purtat pancarte pe care scria „Nu vrem euro”. „Nu vrem ca independența financiară a Bulgariei să fie distrusă. Vrem să păstrăm leul bulgar”, a declarat presei Kostadin Kostadinov, președintele Partidului Renașterii. „Suntem aici pentru a ne apăra libertatea”.
Recomandări
Noul guvern al Bulgariei, care a fost aprobat luna trecută după alegerile anticipate din octombrie, al șaptelea în patru ani, a reafirmat angajamentul țării de a adera la zona euro anul viitor. Prim-ministrul Rosen Zhelyazkov a declarat că bugetul de stat pentru 2025 va stabili un deficit de aproximativ 3%, deschizând astfel calea pentru introducerea monedei euro la 1 ianuarie 2026. Cu toate acestea, țara mai trebuie să îndeplinească o țintă extinsă de inflație înainte de o examinare a candidaturii țării.
Bulgarii sunt divizați cu privire la introducerea monedei euro, mulți dintre ei temându-se că aceasta va duce la creșterea prețurilor, așa cum s-a întâmplat în Croația în 2023. Revival, care a acuzat banca centrală și agenția națională de statistică de „fabricare de date” pentru a permite introducerea monedei euro, a solicitat o dezbatere publică largă privind efectele economice ale introducerii acesteia.
Economiștii susțin că Bulgaria, cel mai sărac stat UE în care levul a fost mult timp ancorat la euro, ar atrage mai multe investiții străine dacă ar adopta moneda unică și ar obține îmbunătățiri ale ratingurilor de credit care i-ar putea reduce costurile de finanțare a datoriilor.
Citește și
- Oficialii ucraineni au refuzat propunerea Statelor Unite de a ceda o parte din bogățiile minerale ale țării
- Ministerul Apărării din Coreea de Nord a declarat că acțiunile militare ale SUA devin tot mai pronunțate sub administrația Trump
- America Latină se roagă pentru Papa Francisc, primul papă din regiune. Care sunt ultimele detalii despre starea Suveranului Pontif
Partenerii noștri