- Protestatarii din Sri Lanka au fost filmați în timp ce înotau în piscina președintelui, după ce au luat cu asalt reședința oficială, cerând demisia acestuia.
- Sute de protestatari, unii dintre ei fluturând steagul național, au intrat, de asemenea, în biroul președintelui într-o clădire din apropiere.
- Poliția din Sri Lanka a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor, iar mai multe persoane au fost rănite în încăierare.
Protestatarii din Sri Lanka au fost filmați în timp ce înotau în piscina președintelui, după ce au luat cu asalt reședința oficială, cerând demisia acestuia.
Advertisment
Protestatarii au intrat cu forța în reședința oficială și în biroul președintelui Gotabaya Rajapaksa, iar unii dintre ei au fost fotografiați înotând în piscina acestuia.
Nu este clar dacă Rajapaksa se afla la reședința din Colombo, dar imaginile filmate cu telefoane mobile au arătat un număr mare de persoane în interiorul casei bine fortificate și pe terenul din exterior.
Recomandări
Sute de protestatari, unii dintre ei fluturând steagul național, au intrat, de asemenea, în biroul președintelui într-o clădire din apropiere.
Poliția din Sri Lanka a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor, iar mai multe persoane au fost rănite în încăierare.
Protesters enjoying Sri Lanka’s absconding President’s swimming pool! No dictator should remain in illusion that the power is for ever, and when the end comes, it is always violent and nasty. pic.twitter.com/T3ePbkA0gM— Ashok Swain (@ashoswai) July 9, 2022
De trei luni, oamenii îi cer președintelui demisia
Protestatarii îl acuză pe Rajapaksa pentru problemele economice și au ocupat intrarea în clădirea biroului său în ultimele trei luni, cerându-i să demisioneze.
Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată sute de protestatari alergând spre reședința președintelui, scandând „Gota go home”, numindu-l pe președinte după porecla sa. În afara clădirii, baricadele au fost răsturnate.
La biroul președintelui, personalul de securitate a încercat să oprească protestatarii care au trecut de garduri și au luat cu asalt clădirea parlamentului de epocă colonială, transformată în biroul său.
Cel puțin 34 de persoane, inclusiv doi ofițeri de poliție, au fost rănite în încăierări în timp ce protestatarii încercau să intre în reședință. Poliția a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor.
Doi dintre răniți sunt în stare critică, în timp ce alții au suferit răni minore, au declarat oficiali ai spitalului.
Premierul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a acceptat să demisioneze după ce liderii partidelor din Parlament au cerut atât lui, cât și președintelui în conflict să demisioneze în ziua în care protestatarii au luat cu asalt reședința și biroul președintelui.
Purtătorul de cuvânt al lui Wickremesinghe, Dinouk Colambage, a declarat că premierul le-a spus liderilor de partid că va demisiona atunci când toate partidele vor fi convenit asupra formării unui nou guvern.
În aprilie, Sri Lanka a anunțat că suspendă rambursarea împrumuturilor externe din cauza unei penurii de valută. Datoria sa externă totală se ridică la 51 de miliarde de dolari americani (42,4 miliarde de lire sterline), din care trebuie să ramburseze 28 de miliarde (23,3 miliarde de lire sterline) până la sfârșitul anului 2027.
Criza economică a dus la o lipsă acută de produse de bază precum combustibil, gaz pentru gătit și medicamente, obligând oamenii să stea la cozi lungi pentru a cumpăra proviziile limitate.
Wickremesinghe a preluat funcția de prim-ministru în luna mai, iar protestele s-au diminuat temporar în speranța că ar putea găsi bani pentru nevoile urgente ale țării, însă oamenii doresc acum ca președintele să demisioneze, spunând că nu și-a îndeplinit promisiunile.
Partenerii noștri