- Imamoglu este desemnat candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP) pentru alegerile prezidențiale din 2028.
- Protestele au fost în mare parte pașnice, dar unele au întâmpinat tactici dure ale poliției, inclusiv gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
- Erdogan a calificat protestele drept „terorism de stradă”, iar guvernul a negat orice influență politică asupra arestării lui Imamoglu.
Sute de mii de manifestanți pro-democrație s-au întors pe străzile din Istanbul, Turcia, în sprijinul primarului închis al orașului, scrie BBC.
Advertisment
Ekrem Imamoglu, considerat principalul rival al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost arestat săptămâna trecută pentru corupție, declanșând proteste în masă. El neagă acuzațiile și susține că arestarea sa este motivată politic. Președintele Partidului Republican al Poporului (CHP) al lui Imamoglu s-a adresat manifestanților, citind o scrisoare din partea politicianului încarcerat, care este ținut în izolare. „Nu am nicio teamă, sunteți în spatele meu și alături de mine. Nu mă tem pentru că națiunea este unită. Națiunea este unită împotriva opresorului”, se arată în scrisoare, potrivit Reuters.
Soția lui Imamoglu, Dilek, a fost, de asemenea, la protest și a spus mulțimii: „Vom continua să luptăm și să luptăm”. Protestatarii au fluturat steagurile roșii și albe ale Turciei și au scandat: „Drepturi, lege, justiție!” Imamoglu este primar al Istanbulului din 2019 și a obținut o victorie răsunătoare în alegerile pentru primărie de anul trecut. El a fost desemnat candidatul CHP pentru alegerile prezidențiale din 2028 și este considerat singurul politician capabil să îl provoace la urne pe Erdogan și Partidul său Justiție și Dezvoltare. Erdogan se află la putere de mai bine de două decenii, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca președinte din 2014. El nu mai poate candida din nou la președinție după 2028 – decât dacă schimbă constituția Turciei.
Recomandări
De la arestarea lui Imamoglu, în urmă cu mai bine de o săptămână, țara a fost zguduită de o serie de proteste în masă pro-democrație. În timp ce demonstrația de sâmbătă a fost pașnică, unele proteste anterioare s-au confruntat cu tactici dure ale poliției, care a tras cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Aproape 2.000 de persoane au fost arestate, inclusiv unii jurnaliști care au acoperit protestele. Printre aceștia se numără corespondentul BBC Mark Lowen, care a fost deportat după ce statul a susținut că nu avea acreditarea de presă corectă.
Erdogan a afirmat că protestele reprezintă „terorism de stradă” și a acuzat demonstranții că au atacat poliția și au deteriorat proprietatea publică. Există temeri că Imamoglu nu va avea parte de un proces liber și echitabil atunci când cazul său va fi audiat în instanță. Guvernul a negat că arestarea lui Imamoglu a fost motivată politic și insistă că instanțele turcești sunt pe deplin independente.
Citește și
- Bilanțul morților după cutremurul din Myanmar ajunge la 1.644. Ce spune ONU
- Negocierile dintre Hamas și Israel sunt din nou pe masă. Gruparea a aprobat o propunere de armistițiu prezentată de Egipt și Qatar
- Statele Unite au exclus România din Visa Waiver. Ciolacu încearcă să scoată relațiile cu Trump din comă