• În timp ce procurorul general a declarat că forța a fost închisă, Ministerul de Interne, care se ocupă de poliția morală, nu a confirmat acest lucru.
  • Poliția moralității a fost considerată responsabilă pentru moartea lui Mahsa Amini.
  • Protestatarii au chemat la un miting în Piața Azadi din Teheran miercuri.

Protestatarii din Iran au cerut duminică o grevă de trei zile, pe fondul unor informații contradictorii potrivit cărora poliția moralității ar fi fost desființată, relatează Reuters. Procurorul general Mohammad Jafar Montazeri făcuse declarația privind desființarea poliției moralității. Cu toate acestea, Ministerul de Interne, care se ocupă de poliția moralității, nu a confirmat această evoluție.

Poliția moralității a fost considerată responsabilă pentru moartea lui Mahsa Amini, care fusese reținută pentru că ar fi încălcat regula obligatorie pentru femei de a purta hijab. În timp ce oficialii susțin că aceasta a murit din cauza unui atac de cord la 16 septembrie, criticii și protestatarii consideră că a fost agresată fizic sub acuzația de încălcare a mandatului hijab.

Moartea ei a declanșat proteste violente în întreaga țară.
În urma declarației procurorului general, au fost observate mai puține apariții ale poliției moralității pe străzi, a relatat Reuters, citând postări pe rețelele de socializare și ziare locale precum Shargh.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

De asemenea, protestatarii au chemat la un miting în Piața Azadi din Teheran miercuri, a relatat The Guardian. Apeluri similare pentru greve și mobilizare în masă au dus în ultimele săptămâni la o escaladare a protestelor.

Potrivit agenției de știri Human Rights Activists News Agency, cu sediul în Iran, 470 de protestatari, inclusiv 64 de minori, au fost uciși până sâmbătă. Agenția a cifrat numărul arestărilor la 18.210, iar cel al morților din rândul personalului de securitate la 61. Cu toate acestea, ministerul de interne susține că bilanțul este de 200.

Între timp, sâmbătă, autoritățile iraniene declaraseră că vor revizui legea care obligă toate femeile să își acopere capul în public.

Din 1983, este obligatoriu ca toate femeile din țară să își acopere capul în public. Principalul partid reformist al țării, Partidul Uniunii Poporului Iranian Islamic, a cerut anularea legii care impune folosirea hijabului.