• În marile oraşe din Olanda, oamenii au ieşit pe străzi să protesteze împotriva restricţiilor
  • Protestatarii s-au bătut cu poliţiştii, au incendiat maşini şi distrus vitrine
  • Peste 150 de protestatari au fost reţinuţi de poliţie în Rotterdam, Haarlem şi Amsterdam 

Restricţiile impuse de guvernul olandez pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV2, i-au determinat pe mulţi cetăţeni să protesteze faţă de măsurile de închidere.

Rotterdam, Amsterdam şi alte oraşe mari din Olanda, au fost locul revoltelor luni, pentru a doua noapte consecutiv. Oamenii au ieşit pe stăzi să protesteze şi în timpul nopţii, în ciuda lockdown-ului.

Protestele au devenit violente şi poliţiştii au folosit tunuri de apă.În Rotteram şi Haarlem, protestatarii au vandalizat şi incendiat magazine, maşini, mobilier stradal şi s-au bătut cu poliţiştii.

Un centru de testare Covid-19 fusese, de asemenea, incendiat sâmbătă seara în satul Urk, în nordul ţării, la scurt timp după ce guvernul a anunţat restricţiile pe timpul nopţii. Ministrul Sănătăţii, Hugo de Jonge a spus că un asemena gest depăşeşte toate limitele.

Peste 150 de protestatari au fost deja reţinuţi de poliţie. Restricţia de a ieşi pe timpul nopţii, de la ora 21:00, la 4:30 dimineaţa, ar putea fi în vigoare până pe 7 februarie.

Cei care nu se supun regulilor impuse de autorităţi, riscă amenzi de până la 95 de euro. De la începutul pandemiei, în Olanda, peste 13.600 de persoane au murit din cauza virusului.

„Cred că dacă mergem pe această cale, ne îndreptăm spre un război civil”, a declarat duminică primarul Eindhoven, John Jorritsma, numindu-i pe cei prezenți la manifestatiile de duminica „mizeriile societății” și sugerând necesitatea intervenției armatei.