• Machado acuză regimul venezuelean de pierderea legitimității și promite o opoziție mai puternică.
  • Protestele recente au dus la 11 morți și peste 1.000 de arestări.
  • Maduro, susținut de Rusia și China, cere audite suplimentare ale alegerilor, în timp ce liderii internaționali cer transparență.

Liderul opoziției venezuelene, Maria Corina Machado, s-a adresat unui miting în masă în capitala Caracas, sfidând apelurile guvernamentale pentru arestarea ei. Machado s-a ascuns la începutul acestei săptămâni după ce l-a acuzat pe președintele Nicolás Maduro că l-a fraudat pe candidatul opoziției, Edmundo Gonzalez, cu o victorie clară în alegerile prezidențiale, scrie BBC.

La rândul său, președintele a acuzat-o pe doamna Machado că a întreținut violența și a spus că ea și domnul Gonzalez ar trebui să se confrunte cu zeci de ani în spatele gratiilor. Comisia electorală – controlată de aliații lui Maduro – a insistat că acesta a câștigat cu 52% din voturile de duminica trecută, dar observatorii independenți au spus că nu are transparență.

Comisia nu a publicat defalcarea completă a rezultatelor. Opoziția a spus că propriul număr de voturi arată că a câștigat alegerile cu o marjă largă. Sondajele de opinie dinaintea alegerilor sugeraseră o victorie clară a contestatorului.
Sâmbătă, doamna Machado s-a adresat miilor de susținători din Caracas dintr-un camion care purta un banner pe care scria „Venezuela a câștigat”.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

„Nu am fost niciodată atât de puternici ca astăzi”, a spus ea mulțimii, adăugând că „regimul nu a fost niciodată mai slab… Și-a pierdut orice legitimitate”.

Liderul opoziției, care a fost blocat să candideze la alegeri, a petrecut zile ascunse. La începutul acestei săptămâni,Machado a scris în The Wall Street Journal că a fost lăsată „temându-se pentru viața sa”, împreună cu alți lideri ai opoziției.

Ea a fost întâmpinată de urale de „libertate, libertate” și a fost însoțită de alți câțiva lideri ai opoziției – dar nu și de Gonzales.

Într-un mesaj video separat, el i-a îndemnat pe susținători să „răspundă la atacurile regimului cu speranță, armonie și pace”. Forțele de securitate din Venezuela și-au petrecut ultimele zile încercând să limiteze protestele în masă.

Cel puțin 11 persoane au murit în confruntări cu poliția. Peste 1.000 de manifestanți de opoziție au fost arestați.

Guvernul este supus unei presiuni internaționale tot mai mari. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri că există „dovezi copleșitoare” că domnul Gonzalez a câștigat alegerile. Intervenția sa vine în timp ce președinții Braziliei, Mexicului și Columbiei au cerut Venezuelei să publice rezultatele alegerilor detaliate.

Alte guverne regionale, inclusiv Argentina, Costa Rica, Panama și Uruguay și-au exprimat toate îngrijorarea cu privire la vot. Dar Maduro a fost susținut de aliații săi din Rusia, China și Cuba. El a cerut instanței superioare din Venezuela să auditeze voturile în vederea confirmării rezultatelor, ceea ce i-a înmânat încă un mandat de șase ani la putere.

Opoziţia spune că instanţa este în mâinile loialiştilor guvernamentali care vor întârzia publicarea numărărilor. Gonzalez a boicotat procedurile judiciare vineri.

Citește și