• Traficul în zona Palatului Victoria se desfășoară cu dificultate.
  • Mai multe persoane prezente la manifestație au venit ca urmare a solicitării AUR de a ieși în stradă.
  • Inițial, au fost două proteste separate, dar mai apoi manifestanții s-au unit, în Piața Victoriei. În jurul orei 21.00, o bună parte dintre ei au plecat spre Cotroceni.

Mii de oameni au protestat, sâmbătă seara, față de măsurile impuse de Guvern și consideră că nu trebuie să fie forțați să se vaccineze.

Majoritatea manifestanților nu au purtat măști, iar la protest au participat inclusiv familii cu copii, care au afirmat că impunerea certificatului verde încalcă Constituția.

UPDATE 23.30. Aproximativ 60 de oameni se mai află în fața Palatului Cotroceni

Aproximativ 60 de oameni se mai află în fața Palatului Cotroceni, majoritatea plecând spre case încă de la ora 22.00.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
Sursa: Aleph News

UPDATE 21.30. Manifestanții au ajuns la Cotroceni. Jandarmii au legitimat mai multe persoane

Manifestanții au ajuns la Cotroceni, în jurul orei 21.30. Jandarmii îi țin la distanță de insituția prezidențială și au format un cordon de protecție.

„Ieși afară, Javră ordinară!”, strigă participanții la acțiunea de protest.

Mai multe persoane au fost legitimate și duse la dubele jandarmilor.

UPDATE 20.20. O parte dintre manifestanți se îndreaptă spre Cotroceni

Un grup important de manifestanți se îndreaptă spre Cotroceni. Ei vor merge pe traseul Calea Victoriei – Regina Elisabeta – Izvor.

Circulația în centrul Bucureștiului este blocată, în continuare.

UPDATE 20.10. Ion Cristoiu: Protestul din București este garanția că partidul AUR a fost validat, prin alăturarea USR-PLUS-AUR

Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat, sâmbătă seara, protestele de stradă care au loc în Capitală și în mai multe orașe din România.

Nu numai restricțiile au dus la această mobilizare, ci exprimă o nemulțumire vis-a-vis de Guvernare. Acest protest este garanția că partidul AUR a fost validat, prin moțiunea de cenzură USR-PLUS-AUR”, a spus publicistul la „Gândurile lui Cristoiu.

El spune că aceste manifestații sunt semnul că Guvernul trebuie să plece.

Dacă s-ar simți pumnul în masă și mă refer la mobilitatea Guvernului, nu ar fi avut curaj (să iasă atât de mulți în stradă – n.red.)”, a explicat publicistul

UPDATE 19.30. La Piața Victoriei, jandarmii au făcut cordon în fața Guvernului

La Piața Victoriei jandarmii au făcut cordon în fața Guvernului, după ce numărul manifestanților a crescut considerabil în fața Palatului Victoria.

În mulțime se vorbește și de faptul că se vor deplasa spre Cotroceni.

UPDATE 18.50. Și la Iași zeci de persoane protestează

Persoane nemulțumite de restricții sunt și la Iași. Ei s-au strâns în fața Consiliului Județean. „Libertate”, „Jos dictatura”, „Fără vaccinare” strigă ei, în timp ce flutură tricolorul.

UPDATE 18.40. La Cluj-Napoca oamenii au ieșit în stradă și cer să nu fie forțați să se vaccineze

Și la Cluj-Napoca oamenii au ieșit la protest în centrul orașului. Ei nu vor să fie obligați să se vaccineze. Manifestația este pașnică.

UPDATE 18.35. Câteva zeci de persoane protestează și la Craiova

Câteva zeci de persoane protestează și la Craiova, în Piața Mihai Viteazu. Ei sunt nemulțumiți de noile restricții. Ei nu respectă distanțarea socială și nici nu poartă măști.

UPDATE 18.20. Manifestanții de la Universitate se îndreaptă spre Piața Victoriei

Manifestanții de la Universitate se îndreaptă spre Piața Victoriei.

UPDATE 18.10. Sociolog Marius Pieleanu: „Presiunea socială crește”

Sociologul Marius Pieleanu a vorbit, la Aleph News, despre mișcările de stradă.

„Vedem cam ce se întâmplă în toată lumea. O parte din populație s-a vaccinat și o altă parte nevaccinată, vocală, care își revendică drepturile și libertyățile, manipulată de clasa politică. Au fost măsuri ale Guvernului complet nejustificate de liberalizare”, a spus Pieleanu.

Sociologul a afirmat că spitalele sunt arhi-pline și presiunea socială crește.

„Numărul de persoane care participă este consistent. Apar și eroi locali. Naționaliștii și extremiștii sunt cei care câștigă, dar să ne ferească Dumnezeu de eroii pe cai albi, căci de multe ori ei sunt dictatori”, a spus Marius Pieleanu.

UPDATE 18.00. Jandarmeria Capitalei: La momentul actual ne concentrăm pe siguranța participanților

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alexandru Iacob, a spus, sâmbătă, la Aleph News, că momentan nu se aplică amenzi, deși numărul participanților este cu mult mai mare față de limita prevăzută de lege.

„Nu aș vrea să fac o estimare, pentru că nu aș vrea să greșim. Sunt mai multe de 100 de persoane, așa cum prevede legea în situația de față.

La momentul actual ne concentrăm pe siguranța participanților. Avem organizatori declarați, așa că ne va fi mai ușor. E important să se poarte masca și să păstreze distanțarea. Indiferent de situație, noi facem recomandări. De asemenea, le recomandăm și se delimiteze de incidente și să anunțe echipajele de jandarmi”, a spus Alexandru Iacob.

UPDATE 17.50. Numărul participanţilor a crescut de la câteva sute la câteva mii

Numărul participanţilor a crescut de la câteva sute la câteva mii.

La protestul de la Piața Victoriei, oamenii strigă: „Avem imunitate, fără paşpoarte”, ”Libertate”, în timp ce la Universitate, participanții la miting vor demisia Guvernului.

Sursa: Aleph News

ȘTIRE INIȚIALĂ

Sute de persoane protestează în Bucureşti, în Piaţa Victoriei şi la Universitate, faţă de restricţiile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii Covid-19. Este vorba despre două proteste care se desfășoară în paralel. Unul este revendicat de AUR, iar cel de-al doilea, de la Piața Victoriei, nu are un lider asumat.

Protestatarii solicită ridicarea stării de alertă, renunţarea la impunerea directă sau indirectă a vaccinării, renunţarea la folosirea certificatului verde, precum şi menţinerea unităţilor de învăţământ deschise, fără constrângeri, dar şi accesul nediscriminatoriu la servicii de sănătate, fără transformarea unor spitale în unităţi Covid.

Protestul AUR nu are un singur motiv, ci se evocă toate nemulțumirile pe care oamenii ar trebui să le aibă în prezent: „Un mesaj pentru toți românii care s-au săturat de restricții, s-au săturat de facturile de la gaze, de la curent, de la energie: haideți să ne unim!”

„Toți românii trebuie să iasă în stradă pe 2 octombrie: părinții care nu sunt mulțumiți de ce li se întâmplă copiilor, studenții care nu sunt primiți în cămine, cei care au primit facturi de două sau trei ori mai mari, românii care nu au unde să-și vândă marfa sau cei care sunt dați afară de la locul de muncă pentru că nu s-au vaccinat, toți cei care s-au săturat de Florin Cîțu și de acest Guvern de incompetenți, ieșiți în stradă cu toții”, a mai îndemnat liderul AUR.