• Copacul sacru Djab Wurrung a fost doborât cu buldozerele pentru a face loc unei autostrăzi
  • Incidentul a stârnit furia aborigenilor
  • În timp ce autoritățile susțin că respectivul copac avea 100 ani, activiștii spun că era o specie rară, de 350 ani.
  • Oficialii statului au declarat că proiectul a primit aprobarea grupurilor tradiționale de proprietari și a trecut verificările legale
  • Guvernul Victoria a apărat cu fermitate proiectul autostrăzii

Doborârea unui copac considerat sacru de aborigeni, pentru a face loc unei autostrăzi, a stârnit furie în Australia, relatează BBC.

Protestatarii au manifestat la situl din statul Victoria pentru a apăra semnificația culturală a copacilor – inclusiv a celor unde femeile Djab Wurrung obișnuiau să nască.

Activiștii s-au revoltat după ce autoritățile au tăiat luni copacul sacru. Oficialii s-au apărat, spunând că acesta nu era trecut pe o „listă de protecție”.

Anul trecut, proprietarii de terenuri aborigeni au negociat cu guvernul victorian pentru a salva de la distrugere aproximativ o duzină de 250 de copaci „semnificativi din punct de vedere cultural” – în ciuda acordului, niște activiști independenți de grupul aborigenilor au continuat să rămână în zona respectivă și să militeze pentru protejarea mai multor copaci.

Poliția din Victoria a spus că au arestat 25 protestatari marți, care au refuzat să părăsească situl în timpul lucrărilor de curățare a zonei.
Videoclipurile postate de activiști pe rețelele de socializare arată cum ofițerii îi îndepărtează pe oameni cu forța – iar unii protestatari se cățară în copaci.

În timp ce ofițerii susțin că arborele avea în jur de 100 de ani, protestatarii aproximează vechimea copacului sacru undeva la 350 de ani.

Guvernul Victoria a apărat cu fermitate proiectul autostrăzii – o extindere de 12 km (7,4 mile) a unui drum între Melbourne și Adelaide – susținând că va reduce accidentele de circulație: „Cu peste 100 de accidente pe autostrada de vest în ultimii ani, inclusiv 11 decese, continuăm această dezvoltare care va salva vieți”.

Oficialii statului au declarat că proiectul a primit aprobarea grupurilor tradiționale de proprietari și a trecut verificările legale. „Am ascultat vocile aborigene la fiecare pas al drumului”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului local.