• Sunt proteste în mai multe țări musulmane
  • Au fost arse portrete ale președintelui Macron și steagul Franței
  • Autoritățile de la Paris au emis alerte de securitate pentru cetățenii francezi care călătoresc în țările majoritar musulmane

Revolta din țările arabe pare să fie în creștere, după ce Macron a declarat că Franța nu va renunța la caricaturile sale, gest văzut ca un atac la adresa islamului și a profetului Mahomed. Autoritățile de la Paris au emis alerte de securitate pentru cetățenii francezi care călătoresc în țările majoritar musulmane. Despre toate aceste tensiuni a vorbit expertul în politică externă, Iulian Chifu.

Iulian Chifu, analist politic: „Președintele Macron reprezintă Franța, electoratul său. Poziția sa este gestionată de aceste elemente. E foarte complicat să schimbăm dreptul la libera exprimare și să îl tranformăm în dreptul la a ofensa pe cineva, cu atât mai mult cu cât vorbim de o întreagă categorie de cetățeni.”

Iulian Chifu, analist politic: „Aceste reacții în momentul în care Franța este subiectul unor atacuri teroriste, nu sunt deloc avantajoase.(…) Vedem că aceste atacuri nu au în mod direct legătură cu faptul că o parte din Franța optează pentru ruptura directă dintre religie și stat, respectiv pe laicitatea sa și se bucure și promovează acest lucru.”

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Cu toate acestea, Iulian Chifu crede că tensiunile dintre Franța și țările arabe nu vor degenera. Analistul consideră că pot exista consecințe de natură economică.

Iulian Chifu, analist politic: „Mai complicată este relația Franței cu musulmanii care locuiesc acolo. (…) Cred că Franța trebuie să se reconcilieze, în primul rând, pe sine.”