• Saied și-a consolidat conducerea individuală de când a preluat puterea executivă în vara anului trecut, demitând parlamentul, trecând la guvernare prin decret și afirmând că va înlocui constituția democratică printr-un referendum.
  • Mișcările lui Saied au aruncat Tunisia în cea mai mare criză politică de la revoluția din 2011 care a introdus democrația și a declanșat „Primăvara arabă”, amenințând drepturile și libertățile câștigate în urmă cu 11 ani.
  • La celălalt protest de duminică, Partidul Constituțional Liber al lui Abir Moussi, un critic frecvent al politicii democratice a țării de la revoluție încoace, s-a adunat, de asemenea, împotriva eforturilor lui Saied de a schimba singur sistemul politic.

Mii de tunisieni au manifestat duminică împotriva președintelui Kais Saied, cerând revenirea la ordinea democratică normală și respingând înlocuirea de către acesta a comisiei electorale independente cu una pe care a numit-o el însuși.

Poporul vrea democrație” și „Saied a dus țara la înfometare” au fost două sloganuri scandate de protestatari la principalul miting din centrul Tunisului, potrivit Reuters.

A devenit clar că strada susține revenirea la calea democratică”, a declarat Samira Chaouachi, viceliderul parlamentului dizolvat, care, la fel ca și ceilalți opozanți ai lui Saied, îl acuză pe acesta de lovitură de stat.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Subliniind opoziția largă în rândul partidelor politice față de Saied, care pare să își păstreze o anumită popularitate în rândul oamenilor obișnuiți, sute de susținători ai fostului lider autocrat al Tunisiei au organizat propriul protest separat împotriva acestuia.

Saied și-a consolidat conducerea individuală de când a preluat puterea executivă în vara anului trecut, demitând parlamentul, trecând la guvernare prin decret și afirmând că va înlocui constituția democratică printr-un referendum.

Saied neagă o lovitură de stat, afirmând că intervenția sa a fost legală și necesară pentru a salva Tunisia de ani de zile de paralizie politică și stagnare economică din cauza unei elite corupte și egoiste care preluase controlul guvernului.

Criză politică și economică în Tunisia

Între timp, economia și finanțele publice ale Tunisiei sunt în criză, iar guvernul se află în discuții cu Fondul Monetar Internațional pentru un pachet de salvare, pe fondul sărăciei și al greutăților generalizate.

Mișcările lui Saied au aruncat Tunisia în cea mai mare criză politică de la revoluția din 2011 care a introdus democrația și a declanșat „Primăvara arabă”, amenințând drepturile și libertățile câștigate în urmă cu 11 ani.

El a înlocuit un consiliu judiciar care garanta independența judecătorilor, precum și comisia electorală independentă, punând sub semnul întrebării integritatea atât a procesului juridic, cât și a alegerilor.

Rezistența noastră pașnică va continua în stradă până când ne vom restabili libertatea și democrația”, a declarat unul dintre protestatari, Tijani Tizaoui, care a spus că a fost încarcerat înainte de revoluție pentru că a protestat.

Constituția din 2014 a fost rezultatul a luni de negocieri intense între facțiunile politice din Tunisia, dar Saied a respins apelurile pentru un dialog incluziv similar, spunând că cei care s-au opus demersurilor sale ar trebui să fie excluși din discuții.

La celălalt protest de duminică, Partidul Constituțional Liber al lui Abir Moussi, un critic frecvent al politicii democratice a țării de la revoluție încoace, s-a adunat, de asemenea, împotriva eforturilor lui Saied de a schimba singur sistemul politic.