• Partidul pro-rus Visul Georgian a câștigat alegerile cu 54,08% din voturi.
  • Președintele Salome Zourabichvili a respins rezultatele oficiale ale alegerilor.
  • Premierul Irakli Kobakhidze insistă că noul guvern va fi aprobat în ciuda protestelor.
  • Opoziția pro-europeană acuză fraudă electorală masivă.
  • Mii de georgieni protestează în centrul capitalei Tbilisi.
  • Observatorii internaționali au raportat numeroase nereguli în procesul electoral.

Georgienii ies în stradă în semn de protest față de partidul pro-rus. Georgia a intrat în turbulențe politice care vor marca țara pentru anii următori, conform Kyiv Independent.

Rezultate contestate și acuzații de fraudă

Mii de georgieni au ieșit pe străzile din centrul orașului Tbilisi în semn de protest. Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a fost unul dintre ei.

Deși sondajele la ieșirea de la urne indicau că coaliția proeuropeană de opoziție va câștiga alegerile parlamentare din 26 octombrie, rezultatele oficiale prezintă o imagine diferită.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

Comisia Electorală Centrală a anunțat, în seara zilei de 27 octombrie, că partidul de guvernământ pro-rus Visul Georgian a obținut 54,08% din voturi, în timp ce o coaliție de patru partide pro-europene de opoziție a obținut doar 37,58%.

Observatorii internaționali, politicienii din opoziție și președintele țării au acuzat fraudă electorală generalizată.

Vocea tinerei generații

Cu o zi înainte, Salome Zourabichvili a îndemnat cetățenii să i se alăture în Piața Libertății din Tbilisi, pe bulevardul Rustaveli, pentru a protesta față de falsificarea alegerilor.

Aceste alegeri nu pot fi recunoscute. Este același lucru cu recunoașterea subordonării Georgiei față de Rusia. … Nimeni nu-i poate lua Georgiei viitorul european”, a spus ea.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a făcut campanie ca „partidul păcii”, subliniind devastarea orașelor ucrainene cauzată de forțele ruse invadatoare ca fiind ceva ce ar putea evita prin apropierea de Moscova.

Partidul de guvernământ a subliniat, de asemenea, că alegerea opoziției proeuropene este o potențială cale către războiul cu Rusia.

Afișele campaniei Visul Georgian subliniază această retorică cu sloganuri precum: „Cu Visul Georgian, spuneți da păcii, nu războiului”.

Însă, potrivit observatorilor, nu campania brutală a fost cea care a adus un rezultat favorabil partidului de guvernământ, ci frauda generalizată.

Observatorii au documentat o serie de încălcări, de la distribuirea de buletine de vot preumplute la confiscarea cărților de identitate personale.

Am fost martorii unor buletine de vot deja marcate în favoarea partidului de guvernământ sau ai unor alegători cărora li s-au înmânat mai multe buletine de vot”, a declarat un avocat al We Vote pentru Kyiv Independent de la sediul său din Piața Libertății.

ONG-ul a subliniat, de asemenea, că grupurile criminale legate de partidul de guvernământ au intimidat alegătorii și observatorii pe tot parcursul zilei.

„Georgia nu va deveni niciodată Rusia”

Ana Minadze, un activist al ONG-ului Free Georgia, a fost și ea la protest.

Pentru mine, motivația este simplă: Georgia nu va deveni niciodată Rusia”, a spus ea.

Sentimentul ei este ecoul sentimentului tinerilor activiști care au crescut urmărind lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse și care resping orice apropiere de Moscova, în ciuda mesajelor Visului Georgian.

Guvernul nostru servește interesele (președintelui rus Vladimir) Putin”, afirmă Minadze. „Am pierdut 20% din teritoriul nostru în favoarea Rusiei și, cu toate acestea, Bidzina Ivanishvili, liderul oligarhilor din Visul Georgian, vrea să ne cerem scuze față de cei care ne-au invadat în 2008. Este ceva ce nu voi accepta niciodată”.

Minadze crede că viitorul Georgiei se află în Europa, nu în sfera Moscovei.

Am fost în Europa, am fost în America; știm cum este viața în Occident și știm cum este Rusia”, a explicat ea, subliniind clivajul pe care îl simte între libertate și represiune.

„Educația, economia și viața de zi cu zi – vedem ce este în joc și de aceea vom protesta”.

Între timp, premierul pro-rus Irakli Kobakhidze a declarat că parlamentul georgian va aproba guvernul, în ciuda protestelor opoziției. A început astfel confruntarea.

Citește și