• Oamenii sunt nemulțumiți de modificările aduse constituției pentru ca Putin să fie în continuare președinte.
  • Rușii au ieșit în stradă și au strigat „Putin trebuie să plece” și „Putin este un hoț”.
  • Protestele din Khabarovsk, Rusia, au luat amploare după arestarea Guvernatorului Sergei Furgal, pe 10 iulie.
  • Azi, manifestanții au scandat și pe tema râurilor și a resurselor naturale.

De aproape o săptămână, estul provinciei Khabarovsk este împânzit cu protestatari care scandează împotriva lui Putin, relatează Deutsche Welle.

Oamenii nu sunt de acord cu modificarea constituției prin care i se permite lui Putin să fie președinte pentru a treia oară consecutiv. Cu acest mandat, Putin ajunge la un total de 5.

Schimbările îi oferă posibilitatea lui Putin să rămână președinte pentru încă 16 ani de acum încolo, relatează France 24.

Oamenii au strigat „Putin trebuie să plece” și „Putin este un hoț”.

Arestarea lui Sergei Furgal

Protestele au luat amploare pe 10 iulie, când Guvernatorul Khabarovsk-ului Sergei Furgal a fost arestat. Acesta va sta 2 luni în închisoare, fiind acuzat că ar fi fost complice în uciderea unor oameni de afaceri, în perioada 2004 – 2005, înainte să-și înceapă cariera politică.

Furgal s-a declarat nevinovat pentru acuzațiile aduse.

Furia oamenilor a crescut, așa că sâmbătă, zeci de mii de protestatari au pornit pe străzile orașului pentru a-și striga nemulțumirile: „Libertate pentru Furgal”, „Luați-vă mâinile de pe Furgal” și „Toată țara îl susține pe Furgal”.

Jurnaliștii de la Deutsche Welle spun că este cel mai mare protest politic care a avut loc în oraș, iar Associated Press relatează că protestul a ajuns la aproximativ 50.000 de oameni, pe o suprafață de 6.100 kilometri.

Un jurnalist BBC a filmat protestele și le-a postat pe Twitter. Azi, una dintre nemulțumirile oamenilor a fost legată de râuri și resurse, scrie Steve Rosenberg într-o postare.

„Moscova, lasă-ne râurile, mineralele și resursele în pace”.

Jurnalistul BBC, Steve Rosenberg, a surprins și relația dintre manifestanți și polițiști: protestul nu a fost întrerupt, iar poliția a împărțit măști oamenilor din mulțime.

„Mulțumim, polițiștilor”, a fost replica oamenilor.