Proteste violente în Barcelona. Catalanii au marcat trei ani de la referendumul ilegal din 2017

  • Mii de separatiști catalani au marcat trei ani de la referendumul ilegal din 2017
  • Separatiștii și polițiștii s-au bătut pe străzile din Barcelona și Girona
  • Mai bine de jumătate dintre catalani nu susțin ruperea Cataloniei de Spania

Separatiștii catalani au ieșit cu miile pe străzi. S-au împlinit trei ani de la referendumul ilegal pentru independența Cataloniei.

Susținătorii ideii de separare au făcut baricade, pe care apoi le-au incendiat, și au aruncat cu pietre, sticle și petarde în polițiști.Nu a mai contat că poliția regională, Mossos, a fost de partea separatiștilor în 2017. Acum oamenii legii au stat în calea protestelor, așa că au devenit ținte.

Cel puțin 15 demonstranți au fost reținuți după violențe. Scene similare au avut loc și la Girona.

Și aici, sute de separatiști au mers în coloană prin oraș să marcheze 3 ani de la referendumul ilegal și să ceară din nou ruperea Cataloniei de Spania. O persoană a ajuns în arest. Protestele au fost organizate de grupări de extremă-stângă, principalele susținătoare ale schimbării radicale.

Mai bine de jumătate dintre catalani NU vor independența regiunii lor, ci vor să rămână în Spania, potrivit unui sondaj din vară. Și politicienii separatiști care conduc Catalonia recunosc că ideea lor nu mai are sprijin, dar speră să recupereze la alegerile regionale de la începutul anului viitor.