• Medicii de urgenţă de la serviciul 112 au anunțat o grevă
  • Denunță lipsa personalului necesar, a infrastructurii, precum şi proasta organizare
  • Poliţia preia controlul în 45 de zone din Madrid, iar armata va gestiona testările

Câteva mii de persoane au manifestat duminică în diverse cartiere din Madrid împotriva izolării pe cartiere.

Manifestanţii au cerut demisia liderului regional, Isabel Diaz Ayuso, care a aplicat carantina pe cartiere, în loc să o extindă în toată regiunea, aşa cum cere şi guvernul central.

„Ne simţim discriminaţi de guvernul regional Madrid prin aceste măsuri de izolare selectivă care sunt inutile şi lipsite de eficacitate. Nu se poate ca un district unde doar 10% din locuitori muncesc aici să fie izolat. Nu serveşte la nimic. Pe deasupra ne simţim abandonaţi de instituţiile care taie tot mai mult din serviciile sociale, sanitare, trackers, precum şi din transportul public sau curăţenia străzilor”, spune revoltat un localnic.

Sindicatele din sănătate sunt şi ele pe picior de război şi cer să fie angajaţi cel puţin 750 de medici, pentru că personalul actual este insuficient.

Rosa şi Maribel lucrează la o clinică cu 48 de mii de cetăţeni arondaţi şi ajung acasă după ture extenuante.

Maribel Giráldez, medic de familie: „Suntem 15 medici de dimineaţă, 15 de după-amiază, 5 pediatri, 22 asistente, 18 personal auxiliar şi sincer nu facem faţă la volumul imens de muncă din fiecare zi”

Rosa Gómez Honrato, Platforma Centrelor Sanitare: „Sunt asistente care fac 100 de teste PCR pe tură. Pacienţii sunt chemaţi din nou ca să li se dea rezultatele. Dacă apare un pozitiv ne apucăm iar să facem ancheta. În sfârşit, o muncă imensă.”

Cadrele medicale din Madrid denunţă şi calitatea tot mai precară a serviciilor medicale, lipsa liniilor telefonice pentru anchetele epidemiologice şi regretă că nu s-au adus specialişti când pandemia era sub control.

Ángela Hernández, vicepreş. Asociaţia Medicilor din Madrid: „Îmi sare somnul când mă gândesc ce puteam face la nivelul pandemiei din iunie, dacă aveam 1500 de epidemiologi. Acum probabil că sunt 800, dar nu ar mai fi de ajuns nici 5000”