• Surse occidentale suspectează că cel puțin alte aproximativ 14.000 de persoane au fost prinse în arestări în masă de la începutul protestelor.
  • Grupul și-a reiterat apelul pentru un răspuns mai decisiv și mai urgent din partea comunității internaționale pentru a preveni moartea iranienilor.
  • Universitatea Al-Zahra a fost unul dintre centrele protestelor studențești de la începutul actualului val de tulburări.

Protestele au continuat în noaptea de 12 spre 13 noiembrie în multe orașe iraniene, în timp ce apărătorii drepturilor omului au avertizat că numărul morților este în creștere, iar Teheranul a răspuns cu furie la criticile externe la adresa represiunii guvernului iranian, care durează de opt săptămâni. Au avut loc demonstrații de stradă peste noapte în capitala Teheran și în orașele Arak, Shiraz, Zanjan, Sanandaj și Sardasht.

Iranul a fost cuprins de proteste și de o represiune brutală declanșată de moartea în arest a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, la jumătatea lunii septembrie, după ce a fost reținută de poliția morală pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar.

Pe rețelele de socializare a apărut, de asemenea, o înregistrare video cu momentul în care un tânăr de 17 ani ar fi fost împușcat de forțele de securitate în orașul Karaj. Imaginile îl arată pe Mehdi Hazrati împingându-se în fața unei mulțimi de protestatari înainte de a fi împușcat. În altă parte, ziarul Hamamihan a citat un activist studențesc care a declarat că aproximativ 150 de studenți de la Universitatea Al-Zahra au fost suspendați peste noapte în urma unei pedepse îndreptate împotriva unei adunări de acolo.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Universitatea Al-Zahra a fost unul dintre centrele protestelor studențești de la începutul actualului val de tulburări. Grupul pentru drepturile omului din Iran, o organizație non-profit care operează în interiorul și în afara țării, a declarat la 12 noiembrie că a numărat cel puțin 326 de morți până în prezent în 22 de provincii de la începutul tulburărilor, inclusiv 43 de copii.

Grupul a declarat că 4 noiembrie, când cel puțin 16 persoane au murit după ce trupele de securitate au părut să tragă asupra unei mulțimi în orașul Khash, a fost una dintre cele mai sângeroase zile din timpul represiunii a două luni de proteste.