• Pentru al patrulea weekend consecutiv, francezii protestează.
  • Contestatarii certificatului verde au ieșit pe străzile marilor orașe.
  • De luni, documentul devine obligatoriu inclusiv în restaurante și cafenele.
  • 51% dintre francezi susțin vaccinarea anti-Covid.
  • Peste 36 de milioane de francezi au fost imunizați complet.

Protestele față de politica sanitară din Franța continuă de 4 săptămâni. Mii de oameni se adună astăzi la Paris și în alte orașe din țară, după ce autoritățile au impus pașaportul verde pentru spațiile publice neesențiale și vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale.

Cum evoluează situația în Franța, acum

Protestatarii se adună în mai multe orașe ale Franței, după ce acum o săptămână am vazut peste 200.000 de oameni în stradă, 14.000 numai la Paris.

Este a patra săptămână de manifestații și, cu toate că plouă, în unele orașe sunt așteptate mii de persoane care se opun restricțiilor de acces pe baza pașaportului verde.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Săptămâna trecută a fost multă poliție la proteste, dar primele ore ale manifestatiilor nu au fost marcate de incidente violente.

Ce nemulțumiri au francezii cu privire la pașaportul digital Covid

Certificatul sanitar va deveni obligatoriu începând de luni pentru intrarea în restaurante si cafenele, dar și în alte spații publice acoperite, precum și pentru deplasarea cu avionul. Dovada vaccinării sau testul negativ vor fi incluse în acest document, valabil la nivel european, iar în Franța va fi folosit chiar și pentru intrarea în anumite spitale sau în săli de cinema, la concerte sau în parcuri de distracție unde capacitatea este mai mare de 50 de persoane.

Asta este principala nemulțumire a protestarilor care se simt lezați de aceste măsuri sanitare impuse cu forța și consideră că le sunt încălcate drepturile.

Importanța deciziei Curții Constituționale în acest sens

Protestul se reia la două zile după ce Curtea a stabilit că restricționarea accesului pe baza pașaportului Covid nu este împotriva Constituției și asta confirmă legalitatea măsurilor luate de președintele Emanuel Macron.
Pe deasupra, majoritatea francezilor sustin politica de control sanitar si este de asteptat ca aceste proteste sa nu schimbe cu nimic abordarea actuala a luptei cu pandemia.
Accesul pe baza pașaportului verde este reglementat deja în alte țări europene precum Danemarca, Austria sau Italia.