• Un val de proteste fără precedent are loc în toată China, protestatarii cerând încetarea măsurilor restrictive ale țării privind coronavirusul.
  • Helen-Ann Smith de la Sky a descris atmosfera din Shanghai în această dimineață ca fiind foarte, foarte tensionată”.
  • Ministerul de Externe al Chinei a declarat că Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist și că declarația BBC nu reflectă ceea ce s-a întâmplat”.

Protestele față de restricțiile stricte ale COVID s-au intensificat în China, în timp ce un jurnalist britanic a fost bătut și lovit de poliție. Demonstranții și poliția au intrat în conflict duminică seara la Shanghai, în ciuda faptului că au fost îndepărtați cu forța de către ofițeri folosind spray-uri cu piper cu doar câteva ore mai devreme.

Helen-Ann Smith de la Sky a descris atmosfera din Shanghai în această dimineață ca fiind foarte, foarte tensionată”, adăugând că în prezent nu este sigur să se filmeze în apropierea locului principal al protestelor din cauza prezenței poliției. Ea a spus că a fost martoră la o persoană care a fost târâtă” din zonă și nu era sigură de ceea ce a făcut.

Aceasta a marcat a treia noapte de haos care s-a extins în unele dintre cele mai mari orașe ale țării, inclusiv Wuhan, primul epicentru al coronavirusului în urmă cu aproape trei ani. Duminică seară, BBC a declarat că unul dintre membrii personalului său, Ed Lawrence, lucra ca jurnalist acreditat” când a fost bătut și lovit de poliție” în timp ce acoperea protestele.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Măsurile luate de autorități

Imaginile difuzate pe rețelele de socializare îl arătau cum era târât la pământ în cătușe, în timp ce într-o altă înregistrare video, el era văzut spunând: Sunați la consulat acum”. Potrivit oficialilor, dl Lawrence a fost arestat pentru binele său”, în cazul în care ar fi prins COVID din mulțime, dar BBC s-a declarat extrem de îngrijorat” în legătură cu tratamentul său și a afirmat că a fost reținut timp de mai multe ore înainte de a fi eliberat.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist și că declarația BBC nu reflectă ceea ce s-a întâmplat”. Secretarul de stat pentru afaceri, Grant Shapps, a declarat pentru Sky News că nu poate exista absolut nicio scuză” pentru faptul că jurnaliștii care au acoperit protestele au fost bătuți de poliție.

O echipă Sky News din Shanghai a fost martoră la faptul că poliția s-a mișcat rapid și decisiv, împingând protestatarii pentru a încerca să-i disperseze – dar mulțimea nu a plecat. De asemenea, luni dimineață, au văzut mai multe persoane pe străzile din Shanghai fiind arestate de poliție.

Între timp, protestele împotriva politicii de închidere zero-COVID a președintelui Xi Jinping s-au extins în afara Orientului Îndepărtat, între 100 și 300 de persoane adunându-se în fața Ambasadei Chinei din Londra. O femeie dintr-un grup numit China Deviants a declarat pentru Sky News că au decis să își exprime furia împotriva regimului președintelui Xi deoarece oamenii din China sunt oprimați”.

Ea a adăugat: Suntem oprimați de ani de zile, de zeci de ani, și vrem să schimbăm acest lucru. Trebuie să ne ridicăm împotriva acestui regim autoritar”.