• Gruparea Lehava, o mișcare extremistă din Israel, a organizat un protest planificat împotriva palestinienilor din Ierusalim
  • Împotriva acestui protest a fost organizată o contra-opoziție a palestinienilor
  • Forțele de ordine au fost nevoite să intervină cu grenade paralizante pentru a împrăștia mulțimile

Gruparea Lehava, o mișcare extremistă din Israel, a organizat un protest planificat împotriva palestinienilor din Ierusalim. Împotriva acestui protest a fost organizată o contra-opoziție a palestinienilor, cu scopul de a opri mișcarea menționată inițial.

Lehava ar fi organizat acest proces ca urmare a violențelor la care au fost supuși evreii, relatează Business Insider. Membrii grupării, care se opune coexistenței evreilor și a non-evreilor, ar fi fost instruiți să atace orice arab le stă în cale. Autoritățile au fost nevoite să intervină, iar în incident au fost răniți cel puțin 105 civili și 20 de ofițeri de poliție, iar 44 de persoane au fost reținute.

„Moarte arabilor” vs. „Allahu Akbar”

Protestele au degenerat rapid la întâlnirea celor două grupuri, la întâlnirea lor în centrul Ierusalimului. Israelinii au aruncat cu pietre în mașinile palestinienilor, în timp ce cântau „moarte arabilor” și afișau mesaje precum „moarte teroriștilor” și „răzbunare”.

De cealaltă parte, palestienii au aprins artificii lângă Poarta Damasc, strigând „Allahu Akbar” și intrând în conflict atât cu grupul extremist, cât și cu autoritățile. Mai mulți civili israelini au fost prinși în conflict sau au fost nevoiți să fugă pentru că au încercat să oprească marșul grupării Lehava. Forțele de ordine au fost nevoite să intervină cu grenade paralizante pentru a împrăștia mulțimile și pentru a reinstaura liniștea. Ulterior, au patrulat zona pentru restul nopții.

Autoritățile au desfăşurat sute de poliţişti şi agenţi călare pentru a proteja „libertatea de exprimare” şi „dreptul de a manifesta”, în timp ce au încercat să separe grupurile pentru a limita numărul de victime. Forțele de ordine au fost nevoite să intervină cu grenade paralizante pentru a împrăștia mulțimile și pentru a reinstaura liniștea. Ulterior, au patrulat zona pentru restul nopții.