Social-democraţii au sesizat CCR cu privire la numirea directorilor interimari la TVR şi radioul public şi acuză încălcarea Constituției şi nerespectarea procedurilor legale.

„În raport de conţinutul prevederilor celor două articole care au fost avute în vedere la emiterea avizului Comisiilor de cultură şi, ulterior la adoptarea Hotărârii Parlamentului nr. 31/11.05. 2021, considerăm că se impune constatarea de către Curtea Constituţională a încălcării dispoziţiilor alin. (3) şi (5 ) ale art. 1 din Constituţie. Art. 1 – Constituţia României: <(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. (…) (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”, potrivit sesizărilor PSD.

Social-democraţii acuză că nu au fost respectate prevederile Legii nr. 41/1994.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Comisiile de specialitate au întemeiat şi înaintat plenului reunit, în mod greşit, propunerea de numire a directorului general interimar. În urma votului plenului reunit a fost adoptată Hotărârea Parlamentului, care, după cum se poate constata are drept temei art. 21 alin (3) care nu oferă cadrul legal pentru efectuarea numirii în situaţia de faţă. A admite că numirea se poate face în baza art. 21 alin (3) echivalează cu o adăugare la Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, prin crearea unei noi situaţii în care poate fi numit un director general interimar”, se arată în sesizarea PSD.

Parlamentul a respins marţi rapoartele de activitatea ale TVR şi Radioului Public pe anii 2017, 2018 şi 2019 şi a demis conducerile celor două instituţii.

De asemenea, Legislativul a validat noile conduceri ale celor două instituţii. Astfel, Ramona Săseanu a fost numită în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, iar Liviu Popescu, propus de USR PLUS, a fost numit în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.